Eesti Raudtee nõukogu esimehe Edward Burkhardti sõnul on Baltimaadest USA vedurite kasutamise vastu huvi tuntud, ütles ETAle Eesti Raudtee kommunikatsioonijuht Margus Värav.

Kuna Eesti, Venemaa, Läti ja Leedu raudtee on ühesugune, siis peaks USA vedurite sobivuse kinnitamine Eestis tagama ka nende kasutamise võimaluse naaberriikides, ütles Värav.

Eesti Raudtee kommunikatsioonijuhi sõnul on 74 tänavu Eestisse tuua plaanitud USA vedurit mõeldud küll eelkõige Eesti vajaduste jaoks, kuid sõltuvalt kaubakogustest saab neid ka naabritele välja rentida. Samuti on võimalus saata Eesti Raudtee vedur järgi siia suunduvat kaupa tooma juba Venemaale.

Kui naaberriikide USA vedurite soov on suurem, on võimalus neid ka juurde tuua, neid naaberriikidele liisida ning vedurite kokkumonteerimisel ja hooldamisel saaks lisatööd näiteks Tapa veduridepoo.

Värav lisas, et viimasel ajal on ligi pool Eesti Raudtee vagunitest olnud kasutusel väljaspool Eestit ning seetõttu võiks samuti olla veduritega.

USA vedureid on praeguseks jõudnud Eestisse 37, neljas umbes kümne veduriga laev peaks saabuma septembri lõpus. 22 vedurile on ettevõtte väitel paigaldatud ka liiklemise turvanguseadmed.

USA vedurite testimist viib praegu läbi Moskva instituut, mis peaks Värava sõnul omakorda tagama vedurite lubamise naaberriikidesse.

Eesti Raudtee on ettevõtte kinnitusel korda ajanud ka eelmisel nädalal vedurite ettekirjutuses esitatud nõuded, milles tuli tõestada vedurite signalisatsiooni- ja automaatpidurite seadmete töökindlust ning välistada seadmete väljalülitamise võimalus.