Tartumaa Põllumeeste Liidu esimehe Jaan Sõrra arvates ei too ülikoolide liitmine või lahutamine juurde ei tarkust ega raha.

"Tartu suuruses linnas on võimalik ja vajalik tihe koostöö kahe kõrgkooli vahel. Eesti on küll väike, kuid mitte nii vaene, et ei suudaks üleval pidada ainsat põllumajanduslikku kõrgkooli. Näiteks Tartumaa tegevpõllumeestest on üle poole saanud hea hariduse EPAst või EMÜst ning ka nende pojad-tütred sooviad õppida just maaülikoolis," sõnas Sõrra.

"Eesti põllumajandus suudab põhitoiduainetega kindlustada eestimaalaste toidulaua. Toidutootmise jätkusuutlikkuse tagamiseks on aga vaja järjest rohkem kõrgharidusega põllumehi, sest üle poole meie põllumajandusspetsialistidest on jõudnud või jõuavad peagi pensioniikka. Tervitame arutelusid, mis on suunatud maamajandusliku kõrghariduse sisu ja kvaliteedi parandamisele. Kindlasti ei tohi aga korrata vana viga, kus diskussiooni keskmesse tõstetakse ülikoolide institutsionaalne liitmine, mis tekitab liigseid emotsioone ja viib tähelepanu kõrvale põhiküsimustelt," lisas Sõrra.

Peale Riigikogu valimisi on tavaks saanud diskussioon Maaülikooli ühendamisest Tartu Ülikooliga. Põllumehed-toidutootjad ei mõista selle poleemika põhjusi ega asjakohasust. Eesti riik võiks ükskord „valmis saada“ – haridussüsteem ei vaja lõputuid reforme, vaid võimalusi stabiilseks arenguks.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimehe, AS Tartu Agro juhataja Aavo Mölderi sõnul on maailma rahvastiku juurdekasv ületanud prognoosid ning energiajulgeoleku kõrval on üheks tähtsamaks probleemiks toidujulgeolek.

"Toidujulgeolekuga ei tohi mängida! Eesti Maaülikool on pikkade traditsioonidega teadus- ja õppeasutus, kes ainsana Eestis koolitab spetsialiste põllu- ja maamajandusele," sõnas Mölder.

Nagu senised kogemused on näidanud, pärsivad kuuldused ülikoolide ühendamisest nii õppe- kui teadustööd ja tekitavad ebakindlust.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda koondab Eesti põllumajandus- ja toidusektori ettevõtteid ja nende liite.

Tartumaa Põllumeeste Liit on suurim põllumeeste maakonnaorganisatsioon Eestis, liidu liikmed toodavad 96% maakonna piimast ja 78% teraviljast.