Kirjastus Sünnimaa on Kupraga suhelnud 10 aastat. Viimasel ajal ajab üks häda teist taga ja nüüd on Kupra Tallinna ja Põltsamaa raamatukauplused Sünnimaale kümneid tuhandeid võlgu, kirjutab SL Õhtuleht.

Sünnimaa omanik Viljo Saldre: “Meie raamatuid võtavad, raha ei maksa. Muidu toredad ja lugupeetud, aga rahaasjad on käest. Kunstiinimestel (Äriregistri kinnitusel istub Kupra juhatuses Mihkel Mutt, nõukogus Arvo Valton, Mati Unt ja Mats Traat) peaks ju au ja südametunnistust jätkuma.”

Omal ajal oli Kupar edukas ja menukas väike rahavabrik, Nõukogude Liidu esimene kirjastuskooperatiiv. Nüüd on hakanud logisevast laevast distantseeruma ka lugupeetud kirjanikud.

Tänavuse supersuve lõpuks oli Sünnimaal Kupralt saamata 42 000 krooni, osa miinust üle aasta vana. Hädaga hakkas omanik ise kupralastele pinda käima, mille tulemusel kuulis poejuhatajatelt lahkeid ja püüdlikke lubadusi. Need jäid aga ülevalt antud teistsuguste korralduste taha pidama.

Oktoobri algul juhtus Saldrele kogemata näppu Äripäeva lisa Ametlikud Teadaanded, milles seisis, et aktsiaselts Kupar on otsustatud aktsionäride üldkoosoleku otsusega kujundada osaühinguks ja et ümberkujundamise käigus vähendatakse kapitali 522 000 krooni võrra ehk 58 000 kroonile.

“Käib reorganiseerimine, mitte firma lõpetamine ja õigusjärgsuse katkestamine. Kui mõni sellest aru ei saa, näitab ta oma ebakompetentsust,” põrutab Ivo Sandre, kes on Kupra (teine) juhatuse liige ja ühtlasi Kupra tegevjuht. Võlg Sünnimaale polevat mainimisväärt. Sünnimaa asjaajamine olevat diletantlik.

Sirbi peatoimetaja Mihkel Mutt teatab SL Õhtulehe uudishimu peale, et Kupra juhatuse liikmena pole ta olnud tegev poolteist aastat. “Ma ei ole Kupraga enam seotud ka formaalselt, kuna olen oma aktsiad tagasi müünud. Leidsin, et ise oma raamatuid kirjastada on tulusam.”

Mutt pole ometi Sandre küüsist pääsenud, sest: “Täpselt samamoodi nagu kümneid teisi lollitab Sandre ka SA Kultuurilehte, mille juhatuse esimees ma paraku olen. Meie Kunst.ee eest on Kupar meile võlgu vähemalt 7000 krooni. Vastused järelepärimisele on üksnes lubadused.”

Mati Unt satub SL Õhtulehe küsimustest segadusse: “Ma ei oska midagi vastata. Mul puudub kujutelm, mis Kupras viimasel ajal toimub.”

Unt räägib, et ta pole Kupras juba pool aastat käinud. “Eks seal vist lollitatakse paljusid. Mina olen Kuprast hingeliselt distantseerunud ja kavatsen selle ka ära vormistada — astun välja.”