OÜ Memphis Trade’i juhatuse liige Urmas Kink ütles Pärnu Postimehele, et peab laest võetuks jutte, nagu sooviks firma Rannahotellist kortermaja teha.

“Meie plaan on hotellina jätkata ja kõige parem oleks, kui seal jätkaks sama operaator, sest temal on kogemused,” rääkis Kink.

See eeldaks Kingi sõnade kohaselt rendilepingu muutust, kus sätestataks kõrgem rendihind. “Praegune rent on absurdselt väike, nad maksavad natuke üle nelja krooni ruutmeetri eest,” sõnas Kink. “Pole siis ime, et nad kõigi vahenditega võitlevad, et linn jääks edasi omanikuks. See olukord on neile lihtsat soodne.”

Muinsuskaitseinspektsiooni Pärnumaa inspektor Eduard Rajari ütles, et muinsuskaitse seisukohalt pole mingit tähtsust, kes on kaitstava hoone omanik. Kui uus omanik hoone funktsiooni muuta soovib, peab ta muinsuskaitselt nõusoleku saama. Selle andmisel kaalutakse, kas uus funktsioon on reaalne tingimustes, kus tuleb säilitada hoone välisilme, põhimõtteline ruumide jaotus ja hulk olulisi detaile.

Kui omanik garanteerib nende nõudmiste täitmise, pole muinsuskaitsel alust funktsiooni muutmisest keelduda.

Siiski ei pea Rajari tõenäoliseks, et hotellitubade asemel võiks Rannahotellis tulevikus korterid olla, sest see eeldaks suuri ümberehitusi, mida muinsuskaitse ei luba.

Samuti põrkab Rannahotelli korterelamuks ümber ehitada sooviv omanik sellele, et sel juhul tuleks muuta kinnistu sihtotstarvet. Praegu on Rannahotelli krunt ärimaa, korterelamu puhul peaks sellest saama elamumaa.

Selleks tuleb algatada detailplaneering, mis toimub volikogus. Rajari ei pidanud tõenäoliseks, et volikogu sellise muudatusega nõustub.

Pärnu linnavolikogu liige Mark Soosaar ütles, et hotelli müümisel on tema arust valest kohast alustatud.

“Et hoone on DoCoMoMo, üleeuroopalise modernse kunsti teoste dokumenteerimise ja konserveerimise organisatsiooni nimekirjas, on ta sisuliselt Euroopa rahvaste ühispärand ja ühisomand,” rääkis Soosaar.

Eile kohtusid Pärnu linnapea Väino Hallikmägi ja linnasekretär Tiina Roht Scandic Hotels Eesti ASi juhataja Toomas Sildmäega. “Praegusele rentnikule ei lasta liiga teha ja kindlasti leiavad pooled kohtuvälise lahenduse,” kinnitas linna avalike suhete nõunik Romek Kosenkranius.