44 000 kliendi, üle Eesti rajatud võrkude ja Eesti üheks arvestatavamaks sidefirmaks saamise potentsiaaliga Starmani vastu tunnevad huvi TELE2, investeerimispank Trigon Capital, Eesti suuruselt teine kaabellevifirma STV ja USA firma Metromedia International Group.

USA firma Metromedia International Groupile kuulub 49% Uuno, Kuku, Elmari jt raadiojaamade omaniku, meediaärimehe Hans H. Luigega seotud ASi Trio LSL aktsiatest ja samuti osalus peilerifirmas Baltcom Eesti.

“See vastab tõele sada protsenti,” kinnitas Trio LSL nõukogu esimees Rein Lang eile. “Igal juhul oleme Starmanist huvitatud, tegemist on huvitava firmaga.”

ASi STV asepresident Raivo Mihkelsoo ütles, et tema juhitav firma on pakkumise Starmani aktsiate ostuks Teliale teinud, kuid vastust pole siiani saanud. STV pakkus 60% Starmani aktsiate eest Teliale 60 miljonit krooni.

Kokku on Mihkelsoo väitel pakkumisi teinud seitse firmat. “Starmani ei müüda enne kui riigikogu muudab kaabelleviseadust ja see juhtub alles sügisel.”

Eesti ühe suurima investeerimispanga Trigon Capital nõukogu esimees Joakim Helenius kinnitas, et tema juhitav firma on Starmani ostmisest huvitatud, konkreetset pakkumist ei ole veel tehtud.

“PricewaterhouseCoopersiga (Teliat aktsiamüügis nõustav audiitorfirma – toim.) on võimatu asju ajada,” rääkis Helenius. “Huvitav, kas Telia ise teab, mis siin toimub, mina olen segaduses. Mina soovitan neile väga oma nõustaja välja vahetada või kontakteeruda meiega otse.”

“Starmani müük on väga tõsine protsess ja me ei sooviks seda kommenteerida,” sõnas PricewaterhouseCoopersi finantskonsultatsioonide osakonna juhataja Mart Habakuk.

Heleniuse sõnul on Starman hea baas selleks, et rajada telefonifirma, mis hakkab teenuseid pakkuma mitte ainult Eesti suuremates linnades, vaid pikemas perspektiivis ka väljaspool Balti riike.

ASi Starman Kaabeltelevisioon juhatuse esimees ja üks omanikke Peeter Kern ei soovinud eile müügiprotsessi käiku laialdasemalt kommenteerida, kuid märkis, et pakkumusi Starmani ostuks on laekunud rohkem kui kaks. Varem on räägitud sellest, et Starmani aktsiad müüakse maha juunis. “Paistab, et peaks juulikuus midagi selguma,” lausus Kern.

Telia on olnud Starmani suurosanik alates 1996. aastast ja on Starmanisse investeerinud ca 100 miljonit krooni. Kerni varasemal hinnangul on 26 miljoni krooni suuruse aktsiakapitaliga Starmani turuväärtus ca 200–300 miljonit krooni. Telia käes olevate aktsiate väärtus võib ulatuda 120–180 miljoni kroonini.

Peeter Kerni ja veel ühe Starmani juhatuse liikme käes on ülejäänud 40 protsenti Starmani aktsiatest. Osa Starmanist huvitatud firmadest soovivad Äripäevale teadaolevalt osta välja ka juhtkonna käes olev osalus, mis võib aktsiate omanikele sisse tuua 80 miljonit krooni.

Oma huvist Starmani vastu on varem teatanud OÜ Levicom Broadband ehk TELE2 emafirma NetCom. NetCom omandas eelmise aasta jaanuari lõpus kontrollpaki Q GSMi kontrolliva ASi Levicom Cellular aktsiatest ja ligi viiendiku OÜ Levicom Broadbandi aktsiatest kokku 800 miljoni krooni eest. Otseselt ja kaudselt kuulub NetComile 94,8 protsenti Q GSMist.

Samuti on turul spekuleeritud teemal, et Starmanist võivad olla huvitatud investeerimispankuri Rain Lõhmusega seotud firmad.

Telia teatas oma otsusest müüa Starmani aktsiad selle aasta veebruaris. Telia otsus on tingitud 1999. aasta 1. juunil jõustunud kaabelleviseadusest, mille kohaselt ei tohi kaabeltelevisioonivõrgu omanik olla Eestis osutatava telefoniteenuse käibest rohkem kui 40 protsenti omav äriühing ega sellise äriühinguga majandusliku huvi kaudu seotud organisatsioon. Telia käes on 24,5% Eesti Telekomist, millele kuulub turgu valitsev Eesti Telefon.