Kokku sai esinaine Marina Ionova SEB pangast 6,3 miljonit krooni laenu, kusjuures laene oli kokku taotletud 6,8 miljonit krooni ulatuses. Ja kuigi probleemid on kestnud üle aasta, on ta jätkuvalt korteriühistu esinaine, sest häälteenamust pole võimalik kokku saada.

"Korraldasime erakorralise üldkoosoleku, esimesel katsel - 3. mail polnud kvoorumit ja 31. mail toimunud korduskoosolekul sai Ionova taas esitada 34 kehtivat volikirja (nagu tavaliselt, oli tal ka mitte kehtivaid). Sellise häältehulgaga blokeeris ta uue juhatuse ja revisjonikomisjoni valimise," rääkis üks anonüümsust palunud majaelanik.

Ionova oli majaelaniku väitel koosolekule kutsunud ka juristi Aleksandr Anissimovi õigusbüroost Rodelin ja küsimustele vastamise asemel ähvardas ta neile vastata kohtus. Anissmovi väitel ta pole majakoosolekul käinud ja samuti pole asjaga seotud.

Kolm majaelanikku kinnitasid kui ühest suust, et Ionova saab volikirjad kätte elanikke ähvardades - kui tuleb uus juhatus, ei saa nad enam sularahas arveldada ega ka vene keeles suhelda.

"Ionova olevat helistanud koosoleku eel paljudele, meie trepikojast üks proua keeldus talle volitust andmast, kuid näiteks eelmisel korral mulle volituse andnud 85-aastane vanaproua (nimi välja jäetud - toim) ütles mulle, et ta on haige, kuid hiljem sain põhjuse teada - ta oli juba Ionovale volikirja andnud!" rääkis majaelanik.

Pangalaenude saamise nimel aga võltsis korteriühistu esinaine mitmeid allkirju.

"Marina Ionova poole pöördusin ka viimasel koosolekul, et saada selgitusi antud protokollide ja allkirja lehtede osas, et kuidas on antud allkirjad kogutud ning millal koosolekud korraldatud, kui tegelikult ei ole neid koosolekuid läbi viidud. Vastuseks sain, et ta räägib meiega ainult kohtus. Peale selliste avalduste tegemist otsustasid elanikud pöörduda Põhja Politseiprefektuuri kuriteoteatega, ametialast võltsimist puudutava Karistusseadustiku sätte alusel ning minule teadaolevalt on politsei asja ka menetlusse võtnud. Hetkel teadaolevalt on teate allkirjade võltsimise kohta teinud ligi 20 inimest," ütles majaelanik Tarvo Ilves.

Ta ütles, et oli näiteks selline juhus, et laenutaotluse juures oleva üldkoosoleku protokollile (milline väidetavalt toimus suvel) on lisatud allkirjade leht, kus on isiku allkiri, kes oli surnud juba veebruaris.

Ionova tunnistas Delfile allkirjade võltsimist.

"Meil oli koosolek ja inimesed ei tulnud kohale," selgitas naine.

Ta kinnitas, et raha on kasutatud eesmärgipäraselt - vahetatud uksed-aknad-katus, teostatud elektritöid, fassaad ja rõdud on remonditud.

Politsei pressiesindaja Mihkel Loide kinnitas, et antud asjas on menetlus alustatud.

Osa laenusummast kandis Ionova oma poja firmale OÜ Pesher Group'ile. Ettevõtte viimane bilanss pärineb aastast 2009, kus on kirjas, et ettevõte varad on väärt 2910 krooni. Aasta enne seda oli varasid 73 452 krooni väärtuses, kuid 2009. oli rahavoog negatiivne 70 542 krooni ulatuses. Pesher Group sai Ionovalt 170 000 krooni, mis aga ei ole kajastunud firma aruandes.

"Parim, mis juhtuda saaks, on see, kui maja läheks pankrotti, siis saab vähemalt halduri abiga kogu sellest tegevusest ülevaate ning SEB peaks oma nõude pöörama Ionova vastu, sest temal puudusid sellised volitused, et antud ulatuses laenu võtta," rääkis Ilves. "Kui ühistu peaks pankrotti minema, korraldaks majandamist haldur ning asjad saaksid kontrolli alla. Tõenäoliselt pankrotti ikkagi ei saabu, välja arvatud juhul kui SEB krediidiosakond välja antud laenude väljastamise aluseid põhjalikumalt uurima ei hakka. Tänaseni on minu arust SEB käitunud täiesti vastutustundetult, kuigi majaelanike järelpäringud oleks pidanud panga juba äärmiselt ettevaatlikuks tegema."

SEB aga ütles, et kõik on korrektne.

"Igal juhatuse liikmel on õigus pangast infot saada. Juhatuse liikmed, kes on kahju tekitanud, vastutavad solidaarselt," ütles SEB pressiesindaja Silver Vohu.