Jäätiste testi võtsime osalema kakskümmend kõige populaarsemat maiust Eesti selvehalli külmariiulitelt. Ei diskrimineerinud me neid ei värvuse ega glasuuri, ei maitselisandite ega stiili poolest. Kahekümne väljavalitu hulgas oli nii koorejäätiseid, nii plombiire, nii glasuuritud jäätiseid kui ilma glasuurita jäätiseid.

Jäätiste testimisel hindasime nende väljanägemist ja maitset ning loomulikult ka maiustuse vastupidavust ilmastikutingimustele ehk kui kiirest ja kui palju jäätis kuuma ilmaga sulab. Hindasime jäätiste kvaliteeti kümne palli süsteemis.

DELFI SUURE JÄÄTISETESTI võitsid kaks jäätist võrdse arvu punktidega. Nimelt kogusid meie ekspertide arvates sama palju plusspunkte nii VIVA ŠOKOLAADI-TRÜHVLI jäätis ja BALBIINO ŠOKOLAADI-KOOREJÄÄTIS.

Delfi jäätisetestijate tiimi kuulusid: Martin Hanson, Andres Putting, Mari Skuin, Heidi Kukk, Epp-Mare Kukemelk.

Aga nüüd testi enda juurde:

1. Vana Toomas
Hinne: 7
Hind poes: 0,94 eurot

Ilusa väljanägemisega suur glasuuriga jäätis, mis tõelisele jäätisesõbrale on jumalik maitseelamus, kuid pühapäevanautijale on tegemist liialt suure ampsuga. Maitses on tunda koort ning kreemjat tekstuuri. Kindlasti tehtud päris koorest. Glasuur hoiab jäätist sulamast ka kuumal päeval.

2. Mesikäpp
Hinne: 7
Hind poes: 0,77 eurot

Tõelise vahvliga, tõeliste šokolaaditükkidega jäätis, millel on kaunis välimus ning mis ei sula ka kõige kuumemal suvepäeval söömise ajal kätte ära. Jäätises on šokolaaditükid, mis osadele maitsevad, kuid teistele jälle mitte.

3.Balbiino vanilli-koorejäätis
Hinne: 4
Hind poes: 0,79 eurot

Jäätise vahvel oleks tehtud nagu plastmassist või paberist. Jäätisel on väga vähe maitset, ei ole hea plombiir. Lisaks sulab liiga kiiresti.

4. Fitness (virsiku)
Hinne: 4
Hind poes: 0,88 eurot

Üleliia magus ning võltsi maitsega jogurtijäätis, kuid samas on väga kreemjas ja vahune. Samas on tunda maitsest, et erinevaid e-aineid on palju kasutuses. Korralik beibejäätis, tõelised jäätisesõbrad ei ostaks!

5. Fitness (maasika)
Hinne: 3
Hind poes: 0,88 eurot

Eelmise jäätise maasikamaitseline õde. Sees on lubaduse järgi päris maasika tükid, mis tegelikkuses on täitsa head lisandid. Tundub nagu oleks tegemist munavalge vahuga. Külmalt on jäätis täiesti hea, sulades aga muutub imalaks. Kui pakil aga pilti ei oleks, ei teaks, et on maasikajäätis.

6. Raks
Hinne: 5
Hind poes: 0,64 eurot

Esimene tunne on see, et Raksi on jube raske süüa, vahvlid on liialt tugevad ning ei murdu hästi, pisut sulanuna pritsib jäätis küpsiste vahelt välja. Maitselt on jäätis liiga magus ning ilma erilise maitseta. Küpsis on küll hea, kuid maitseelamus ei ole kõike seda vaeva väärt.

7. Väike Tom
Hinne: 7
Hind poes: 0,52 eurot

Klassikaline pulgajäätis, mis ei üllata, kuid on hea ja söödav. Šokolaadiglasuur on liialt rasvane. Jäätis on õigest koorest.

8. Eskimo
Hinne: 6
Hind poes: 0,63 eurot

Väga tugeva glasuuriga ehtsast koorst jäätis. Maitse on vähemalt ehtne. Glasuur hoiab ka jäätise külmana, mis tähendab, et kogu maitseelamus on pikem ja nauditavam. Jäätis aga suhteliselt vesine.

9. Premia eriti rammus jäätis
Hinne: 8
Hind poes: 0,75 eurot

1965. aastal loodud retsepti järgi toodetud tõelisest koorest jäätis. Vahel on tõeline tase, vanaema vahvli sugulane. Jäätise maitse on päris, koorene ja mõnusalt magus. Pole liialt rammus.

10. Balbiino Classic
Hinne: 7
Hind poes: 0,52 eurot

Väga ilusa kujuga jäätis, tõeline reklaamjäätis. Glasuur on krõmps ning tehtud tumedast šokolaadist. Jäätises on kasutatud kakaomassi, mis annab tummise maitse. Väga paks jäätis. Pikantsema maitsega maiustus.

11. Lotte jäätis
Hinne: 6
Hind poes: 0,55 eurot

Maasikatükkidega jäätis, mis tundub võlts, kuid magus. Jäätisevahvel jälle paberist. Lapsed seda ei söö, kuna on tükid sees.

12. VÕITJA: Viva Šokolaadi-trühvli jäätis
Hinne: 9
Hind poes: 0,84 eurot

Tegemist on tõelise rannajäätisega, mis on oma tummise sisu tõttu täiesti sobilik toidukorra asemel söömiseks. Tugeva glasuuriga jäätis on apetiitse välimusega ning jäätise keskel olev kreemjas trühvlisegu annab juurde väga olulise maitseerilisuse.

13. Viva Koorejäätis
Hinne: 4
Hind poes: 0,57 eurot

Vale maitsega vaniljejätis, millel taaskord paberit meenutav vahvel ning liialt magus järelmaitse.

14. Ingman Homemade
Hinne: 7
Hind poes: 0,75 eurot

Ilusas ja pehmes vanaema vahvlis koorejäätis. Võiks isegi kohati olla magusam, kuna muud täidist jäätises ei ole. Õige ja naturaalne koorejäätis.

15. Aurora
Hinne: 2
Hind poes: 0,56 eurot

Jäätis meenutab vahukoort või kondentspiima. Liialt magus jäätis ning taaskord ebameeldiv süüa, kuna jäätis on kahe tugeva vahvli vahel.

16. Koolijäätis
Hinne: 1
Hind poes: 0,63 eurot

Jäätis näeb välja nagu kooli keemiaklassi põrand, jube neoonkollane. Naturaalsust ei ole ei jäätises ega glasuuris. Paljudes testijates tekitas reflekse, mida siinjuures kirjeldama ei taha hakata.

17. Vanilla Ninja jäätis
Hinne: 5
Hind poes: 0,63 eurot

Äärmiselt laialt levinud jäätis, millel hea hind ning mõnus maitse. Näeb hea välja ning on turvaliselt keskpärane jäätis, nii nagu ka Ninjad ise. Koorene ja tugeva glasuuriga jäätis.

18. Yeti jäätis
Hinne: 6
Hind poes: 0,57 eurot

Liiga kleepuv jäätis suviseks tarbimiseks, maitse on liialt magus ning läila. Selgelt liiga veelduv. Tükid ei sobi sellesse jäätisesse.

19. VÕITJA: Balbiino šokolaadikoore jäätis
Hinne: 9
Hind poes: 0,89 eurot

Tõeliselt mõnus kreemine koorejäätis, mis üllatab nii maitsebalansiga, kui ka on tugev ning peaaegu sulamatu. Maitsetes on tunda pigem koore ja šokolaadimekki kui e-aineid, nagu paljude teiste jäätiste puhul. Ilusa müüva välimusega suvejäätis. Naised seda ostaksid.

20. Regatt
Hinne: 7
Hind poes: 0,50 eurot

Täiesti kindlasti talvel tarbimiseks mõeldud jäätis, sest sulab kiiremini, kui inimene suudab jäätise eest poes maksta. Koju suvel selle jäätisega ei jõua. Kuid maitse on tõeliselt ehe, vanakooli pulgajäätise hõrk mekk. Pisut on tunda puu maitset pulgast. Tuleb tunnistada, et ilma glasuurita jäätiste eluiga jäätiseolekus on ülinapp.