Omanike Keskliit nõuab Eesti Energia hinnatõusu taotluse avalikustamist, et kodutarbijal oleks ülevaade, mis on uue hinnatõusu põhjusteks. Senised elektrimonopoli segased selgitused, et hinnatõusu taga on keskkonnatasude 20% tõus ja juba teostatud investeeringud, pole kodutarbijatele piisavad.

Organisatsiooni volikogu liige Priit Värk tuletab meelde, et kui aprillis taotles OÜ Jaotusvõrk võrgutasude hinnatõusu, siis põhjendati seda vaid investeeringute vajalikkusega.

Põhjalikumal taotluse analüüsimisel selgus, et Konkurentsiameti poolt rahuldatud taotluses moodustas hinnatõusust oma osa ka põhjendatud tulukuse määra tõstmine.

Omanike Keskliit on siiani küsinud monopolide hinnataotlusi Konkurentsiametilt, kuid senine kogemus on näidanud, et vastused saadakse nädalate või lausa kuude jooksul - sõltuvalt sellest, kui kiiresti monopol "peidab" oma ärisaladusi taotluses. Värk lisab, et taotlused peavad olema läbipaistvad ja kättesaadavad kõigile tarbijatele. Kavatseme pöörduda ettepanekuga Riigikogu poole, et tulevikus oleks monopolidel kohustus avalikustada taotlus samal päeval, kui pöördutakse Konkurentsiameti poole.

"Eesti Energia peaks taotluste koostamise asemel, mille tulemusel võivad uued hinnad kesta vaid mõned kuud, keskenduma hoopis selgitustööle, kuidas mõjutab 2013. aastal avanev elektriturg tarbijaid. Seejuures tuleks eriti panna rõhku universaalteenuste pakettide väljatöötamisele, sest senine kogemus Soomes näitab, et vabaturutingimustes kõigest 20% tarbijatest vahetavad teenusepakkujat," sõnas Värk.

Soomes lepivad üldjuhul elektri müüja ja ostja avatud turu tingimustes elektri hinna ja teenuse muud parameetrid kokku omavahel. Universaalteenuse paketti kasutava kliendi jaoks hakkab elektri hind olema fikseeritud.