Ta ütles, et 90 protsenti elektrivõrkudest kuulub läbi Eleringi ja Eesti Energia riigile.

"Milline on Eesti Energia ja Eleringi investeerimispõhjendus? Võrku on vaja parandada, tuul on ja vool läheb ära," ütles ta. Samas on vaja raha kuskilt saada ja see ei tule mujalt kui tarbija käest. Tehnilised lahendused aga ei ole alati kõige mõistlikumalt valitud.

"Tahame vahetada Žigulit Mercedese vastu. Avensis kõlbaks küll, arvestades meie rikkuse seisu," tähendas ta.

Ta tõi näite, et betoonmaste on vahetatud puumastide vastu. Ehk paar oli vaja tõesti vahetada, kuid mitte liinide kaupa, kui liin viib paari üksiku majani.

"Ma süüdistan neid selles, et neil on vähe inseneriharidusega inimesi, kes saavad kaasa rääkida," kõneles poliitik, lisades, et otsuseid teevad pigem ökonomistid või juristid.

Tehniliste lahenduste valikut konkurentsiamet aga ei vaata - tehakse hange, saadakse kolm pakkumist, võtavad odavaima, aga see ei pruugi alati parim lahendus olla, märkis Kaljuvee.

"Diili taga on tädi Maali üksi, kellele piltlikult öeldes ehitati 2-miljoniline võrk, mille eest maksame kõik," nentis ta.

Antud juhul oleks ehk odavam lahendus elektrivõrgu asemel rajada generaator, mis töötab näiteks maagaasiga.

Elektrihinda on kergitanud nii ülekandetasude kui ka riigimaksude tõus. Esimene tuleb just tehnilistest lahendustest, kuid viimasel neljal aastal on kodutarbijale kasvanud nii aktsiis, käibemaks kui ka taastuvenergia tasu.

"Kas käibemaks kodutarbijale peab olema 20 protsenti?" küsis ta.

Samas jälle seda langetada väga pole mõtet. Riigile aga om murekoht, et elektrihind kasvab kiirelt, kuid inimeste keskmine jõukus väga mitte.

"Mina heidan ette seda, et tehniline pool on üle paisutatud, kalliks aetud," ütles Kaljuvee.

Poliitik sõnas, et ta ei tahaks maksta sellist taastuvenergia tasu, käibemaksu ega ka mitte aktsiisi.

Riik peaks mitte vaid rääkima soojustamisest, vaid tegelema ka maksudega. Samuti võiks Eestis olla energiaagentuur, mis peaks tegelema nii projektidega kui ka strateegilise visiooniga.

"Asjad ei ole nii hästi paigas, kui väikeriigis võiksid olla," ütles ta.