Soomes maksab kilo suhkrut 79 senti, sellal kui konjunktuuriinstuudi andmete kohaselt tuleb Eestis selle eest kukrut kergendada 1,39 euro võrra. See on pannud mõned tegelased suhkrut ka näiteks Kuldses Börsis müüma.

Süvari ütles, et suhkur on Soomes odavam nii madalama käibemaksumäära (Eestis on käibemaks toidule 20, kuid Soomes 13 protsenti) kui ka tarnelepingute pikkuse tõttu.

"Lääne-Euroopas on kombeks sõlmida siduvaid otselepinguid tootjatega suurtele kogustele tihtipeale terveks aastaks. Eestis see nii ei ole. Seega mõjutavad muutused nõudluse-pakkumise vahekorras hindasid Eestis kiiremini kui näiteks Soomes, ja seda mõlemas suunas," ütles Süvari.

Lähituleviku hinnataseme määrab suhkru hanketasakaal Euroopa Liidus. Hinda mõjutavad nii uus suhkrupeedisaak sügisel kui ka maailmaturu hinnamuutused.

"Viimase aja volatiilsuse taustal on maailmaturu käitumist keeruline prognoosida, kuid seoses Euroopa Komisjoni poolsete sammudega suhkruturu tasakaalustamiseks eeldame et hinnatase võrreldes tänase Eestis kujunenud tasemega pigem langeb," ütles ta.

Euroopa Liit peab umbes 20% oma vajadusest katma impordi arvelt kolmandatest riikidest. Ehk siis EL suhkrutootmise kvoot katab orienteeruvalt 80% ja import umbes 20% tarbimisest. Selline turukorraldus on avanud Euroopa Liidu maailmaturult tulenevatele hinnatrendidele, kusjuures Euroopa Liit on reguleeritud turg. Lähtuvalt nii tootmisele, ekspordile kui impordile seatud meetmetest ei pruugi olla otseselt oluline, milline on hind maailmaturul, vaid milline on maailmaturult ostetud suhkru hind Euroopa Liitu impordituna, kuna erinevatele päritoluriikidele ja riikide gruppidele kehtivad erinevad impordikvoodid ja tollimaksumäärad, rääkis Süvari.

"Tarnekindluse tagamiseks ja suhkrupuudujäägi katteks oleme importinud suhkrut kolmandatest riikidest. Importsuhkru kulustruktuur on oluliselt erinev kvoodisuhkru kulubaasist, seda enam, et maailmaturg on viimasel ajal näidanud üles märkimisväärset volatiilsust. Lisades siia EL impordirežiimist tulenevad iseärasused, võib öelda et kulutused Eestis müüdavale suhkrule on ka meie kui suhkrutootja jaoks, märkimisväärselt tõusnud," ütles ta, avaldamata, kui palju ja mille arvelt kulutused tõusnud on.

Süvari ütles, et käesoleva aasta alguses, kui ilmnes
terav suhkru puudujääk Euroopa Liidus, oli maailmaturu suhkruhind viimase 30 aasta rekordtasemel.

Konjunktuuriinstituudi sel nädalal avaldatud info kohaselt on suhkur lõpptarbija jaoks aastaga 62 protsenti kallinenud.