Kuressaare Soojus küttis külmade ilmadega ligi poole võrra rohkem kui talvel tavaliselt ning ka arved on keskeltläbi 40 protsenti suuremad kui novembris, ütles Eesti Päevalehele firma tegevdirektor Paul Leemet.

Detsembri küttearved pole Kuressaare inimesteni veel jõudnud ning nende maksmise kohta prognoose teha on vara. Kui novembris maksis kolmetoaline korter kütte eest 640 krooni, siis detsembris maksab küte 1000 krooni, ütles Hain Vaher Kuressaare elamute hooldusest.

Pärnus põhjustas külmaga kasvanud kütmine tõsise energiadefitsiidi.

“Pärnu jaoks on maksimaalne temperatuur, millega oleme rehkendanud, 22 külmakraadi, kuid nüüd oli lühiajaliselt isegi 31 kraadi,” ütles Pärnu Soojuse müügijuht Hillar Nuut. Firma katlad töötasid tema sõnul viimastel nädalatel täie võimsusega juba riski piiril ning kütust oli veel vaid mõne päeva varu, enne kui taas soojemaks läks.

Rohke kütmise tõttu on detsembrikuu soojaarved novembri omadest ka Pärnus kolmandiku võrra suuremad. “Talv tarbijate rahakotti ei hellita, pahameele tulv on alles ees,” lisas Nuut.

Kui jaanuari esimese nädala keskmine külm Pärnus 18,7 miinuskraadi peaks kestma terve kuu, tuleks jaanuari arve Nuudi sõnul detsembri niigi krõbedast arvest veel poole suurem.

Tartu keskkatlamaja küttis detsembris 40 protsendi võrra rohkem kui novembris. Samas üritavad inimesed võimalikult vähe kütet kasutada ning maja soojussõlmes sooja võimalikult väheseks keerata, et raha kokku hoida.

“Inimesed saavad ju ühtmoodi palka, pole nii, et kui külm, siis saavad rohkem,” ütles Tartu keskkatlamaja müügijuht Eda Press. “Aga üldiselt kõik ikka tahavad, et vähemalt 18 kraadi oleks toas.”

Ka ASis Tallinna Küte suurenes sooja tootmine novembriga võrreldes ligi kolmandiku, kuid see on kommunikatsioonijuht Elen Miti sõnul tavapärane.