Delfi ekspertide grupp võttis ette testida Eesti selvehallides müüdavaid kaljajooke ning anda oma hinnang, millisest joogist peaks laia kaarega mööda käima ning missugune kali tegelikult ka meelt ja ihu kosutab!

Valikusse võtsime kokku üheksa erinevat kalja, mida vabalt meie kaubandusvõrgust leida. Valikusse sattusid: Saku Kali, A. Le Coq Kali, A. Le Coq Tume Kali, Tanheiser kali, Tanheiser Tume Kali, Linnuse Kali, Kali Hlebnõi Krai, Ochakovskyi Kali, Karksi Kali.

Mõõtsime klassikalisel meetodil kalju juues nende jookide maitset ja väljanägemist ning peamiselt, kas ja kui palju need mõnusad linnaselised joogid meie janu kuumal päeval jahutavad.

DELFI SUURE KALJATESTI võitjaks osutus Taaralinna vabrikust välja voolanud A. Le Coqi Tume Kali, mille kohta jagus kõikidel testijatel vaid kiidusõnu. Jook on balansseeritud maitsega, kergelt magus, kergelt hapukas, kergelt mõrkjas. Kõige paremini tulevad selle joogi joomisel meelde lapsepõlveaegsed suured kollased kaljavaadid kodupoe ukse veerel.

Delfi kaljatestijate ekspertgruppi kuulusid: Martin Hanson, Rain Kooli, Aleksander Krjukov, Epp-Mare Kukemelk, Mari Skuin ja Anna Elisabeth Vaher.

Aga nüüd kõigest lähemalt:

1. Tanheiseri kali
Punktid: 5
Hind poes: 0,80 eurot/ 0,5 liitrit

Kali on kahtlaselt lameda maitsega, värvuselt väga hele ning tekib tunne nagu ei oleks lastud korralikult käärituda joogil. Vähe on head ja tuttavat kaljamaitset, ei tule meelde vanad kollased kaljatünnid. Samas on piisavalt hapu, et võtta janu. Esimene mekk on nagu jooks Jägermeistrit ning pettumust valmistab tõsiasi, et alkoholi ei ole sees.

2. Kali Hlebnõi Krai
Punktid: 1,5
Hind poes: 0,68 eurot/ 0,5 liitrit

Väga tugeva keemilise ja liigmagusa järelmaitsega. Ei ole kali, vaid pigem limonaad, liialt gaseeritud. Pole eriti maitset, pole eriti lõhna. Jook on sama kole kui plekist purk, millesse villitud.

3. Saku kali
Punktid: 2
Hind poes: 0,66 eurot/ 0,5 liitrit

Eesti vanima õlletehase kali ei ole kali, vaid jätab mulje linnaste teistkordsest tõmmisest, justkui loputusvedelikust. Liialt läbipaistev vedelik, et olla kali. Ei ole mõrkjat maitset ega kaljale omast lõhna. Päästab joogi see, kui on väga-väga külm.

4. Linnuse kali
Punktid: 6
Hind poes: 1,05 eurot/ 1 liitrit

Ninna lööb kohe imehea maltoosane lõhn. Kaljal on väga ilus tume värvus ning tihe vaht, kuid jook ise on liialt magus, mis täielikult kaotab janukustutusfaktori. Ka järelmaitse, mis minut peale joomist suus on liialt magus ning nõuab mõne muu joogi peale manustamist.

5. Karksi Kali
Punktid: 2
Hind poes: 0,66 eurot/ 1 liitrit

Karksi kali on väga heleda värvusega, pealäbipaistev jook, vaht on üli kerge ning kaob kiirelt ning gaasi on joogis vähe. Kohe pudelist klaasi kallates tekib tunne, nagu jook oleks lahtunud. Kaljal ei ole ka eriti lõhna ning pigem lõhnab mee ja kärgede külge jäänud vaha kui linnaste järele. Maitseb nagu vees lahustatud lehmakese komm.

6. Tanheiser Tume Kali
Punktid: 4
Hind poes: 0,95 eurot/ 1 liitrit

Tume värvus ning tugev vaht lubavad tugevat maitset ning head elamust. tugev maitse on joogil tõesti, elamust ehk mitte nii palju. Kaljal on tugev mõrkjas ja hapukas maitse, mis tõstab tema väärtust janukustutajana, kuid maitse on võõras ning siiski liiga tugeva ja huvitaval kombel magusa järelmaitsega.

7. Ochakovskyi Kali
Punktid: 2
Hind poes: 1,30 eurot/ 1 liitrit

Väga, väga magus maitse. Puudub nii kalja maitse kui ka lõhn. Pigem jooks nagu mingi veidra puuvilja mahla. Gaasi palju ei ole joogis. Kuid ootamatul kombel on hapu ning tundub et kustutab janu päris hästi.

8. A. Le Coq Kali
Punktid: 6/7
Hind poes: 1 eurot/ 1 liitrit

Väga ausa ja meenutusterohke kalja maitsega jook. Mõnusa ja balansseeritud linnase ja maltoosaga jook, mille suhkrusus on mõnusalt keskmine. Meelde tulevad suured kollased tünnid, millest mõnekopkase raha eest sai hea kannu külma kalja kuumal suvel.

9. VÕITJA: A. Le Coq Tume Kali
Punktid: 8
Hind poes: 1 eurot/ 1 liitrit

Jook on balansseeritud maitsega, kergelt magus, kergelt hapukas, kergelt mõrkjas. Kõige paremini tulevad selle joogi joomisel meelde lapsepõlveaegsed suured kollased kaljavaadid kodupoe ukse veerel. Lisaks lapsepõlvemeenutustele on tegemist väga hea janukustutajaga ning järelmaitse on joogil värske ning joomisse järgne meelolu on tõusnud.