"Microsofti ja teiste firmapõhiste tarkvarade laialdasem kasutamine on tihti seotud sellega, et vaba tarkvara ei võimaldanud kõiki vajalikke funktsioone või sellele puudub näiteks tugi. Seni loetakse Euroopa Liidus vaba ja firmapõhise tarkvara suhteks 30:70. Suund on see suhe tasakaalu viia," teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Piret Pärn Delfile.

Pärna sõnul on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös erinevate asutustega alustanud projektiga, millega luuakse LibreOffice keskkond, kust on võimalik vaba tarkvara alla laadida. Pärn lisas, et selle keskkonna loomise eesmärk ei ole Microsofti likvideerimine, vaid valikuvõimaluste laiendamine, ehk et tuua firmapõhise tarkvara kõrvale paremad võimalused vaba tarkvara kasutamiseks.

LibreOffice kasutamine ei saa olema kohustuslik, igal riigiasutusel on võimalik valida kas soovivad jääda kasutama Microsofti või muud vabavaralist tarkvara. Paljud ministeeriumid on seotud pikaajaliste lepingutega, samuti võivad olla keerulisemad asjaolud ja tingimused. Iga asutus peab ise vastava otsuse vastu võtma.

Lisaks eelnevale tegeleb Pärna sõnul ministeerium sellega, et nii riigi omavahelise ja avalikkusega suhtlemisel ei saaks takistuseks näiteks failiformaadid. Seepärast on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium esitanud ettepanekud ning ka vastavad nõuded riigi omavahelisel ja avalikkusega suhtlemisel. Eelkõige pidades silmas avalike ja standardiseeritud failiformaatide PDF ja ODF kasutamist. Eesmärk on failide jagamisel kasutada formaate, mida oleks kõikidel võimalik avada, ka vabavara kasutajatel. Suures osas on vastatud valmisolekuga suhtlemiseks vaba tarkvara baasil.