Mokko on endise Kuremaa mõisa aladel paiknev põlistalu, mille omanike esivanemate jäljed ulatuvad 1740ndatesse aastatesse. Mokko maahotelli, mis on Tallinnast 170 kilomeetri kaugusel, juhatuse liikme Külliki Alekandi sõnul olid selle aasta esimesed kuud nende turismitalu jaoks vaiksemad kui kaks eelmist aastat, ilmselt tingitud nii masust kui ka kinnituisanud teedest ja kõvast külmast. Alates maikuust aga külastatavus tõusis oluliselt ja ületas eelmised aastad ligi 25 protsendi võrra.

Selles ja järgmises kuus läheks Mokko maahotellis toa saamisega raskeks. “Juulis-augustis on nädavahetused kõik broneeritud ja nädala sees on vaid üksikuid vabu tube,“ ütles Alekand.

Sel aastal on Mokko talus suurenenud nii kodumaiste kui ka välismaiste puhkajate arv. Lisandunud on Peterburi külalised, kes reeglina on Alekandi sõnul väga kenad inimesed - mitte uusrikkad vaid vene intelligents, kes teavad, kuhu nad tulevad. Alekand sõnas, et Euroopas on nad muutunud populaarseks kuumade maade esindajate jaoks - hispaanlased, itaallased, kes põgenevad oma maa suvise kuuma kliima eest meie rohelusse. “Sakslased armastavad meid endiselt, tunnetades meie sarnasust elustiilis ja kultuuris. Ka tundub, et eestlased on hakanud puhkama, jäädakse paigale enamaks kui vaid üheks ööks nagu senini oli tavaks. Palju on lastega peresid.“ kommenteeris juhatuse liige külastatavust.

„Me pakume seda, mille pärast isegi pealinnast siia ära tulnud oleme - vaikust, rahu, ilusat ümbrust, harmoonilist keskkonda, mõnusat äraolemist nii majades kui väljas. Me oleme panustanud õdususele ja samas privaatsusele. Kuigi seltskondi võib olla kohal mitu, leiavad kõik endale mõnusa terrassi puhkemööbli ja grillivõimalusega tundes, et nad on täiesti omaette meie ilusas ümbruses,“ on Alekandi sõnul see, mida nad pakuvad külastajatele.

Lisaks on seal olemas tennisväljak, paat Kuremaa järvel, jalgrattad ümbrusega tutvumiseks, oskajatele ratsutamine maastikul. “Kuuleme päevast päeva külaliste kiidusõnu nii meie paiga kui ka kogu Eestimaa kohta, mis teeb meele väga heaks. Osaliselt on see ka kindlasti tingitud sellest, et suudame emakeeles vestelda inglaste, sakslaste, soomlaste, venelaste ja isegi hispaanlastega,“ ütles Alekand.

Naise sõnul on väliskülastajad väga huvitatud meie maast, oludest ja ajaloost. Juhatuse liige ütles, et külalised lahkuvad peaaegu alati lubadusega tulla tagasi ja on hulk neid, kes saabudes teatavad, et neile soovitasid Mokkot tuttavad või pereliikmed.

Alekandi sõnul on hinnad Eesti turismitaludes üldiselt ühtlustunud, väike erinevus tuleneb piirkonnast - hinnatumad turismipiirkonnad - rannik, saared ja Lõuna-Eesti on kindlasti kallimad kui Kesk-Eesti.

Suvised külastajad Mokko maahotellis on puhkajad, väiksemate firmade suvepäevad, sõpruskondade väljasõidud, erinevate huvialade harrastajate üritused, pulmad, sünnipäevad, kokkutulekud. Suvel on naise sõnul seminare ja koolitusi vähem, need toimuvad põhiliselt sügisest kevadeni.

Kuke turismitalu, mis ehitati aastal 1901 asub Kose vallas, kuulsal Tuhala maastikukaitsealal. Kuketalu juhatuse liikme Jüri Lakspere sõnul on neil see aasta läinud hästi. “Turismitalu tegeleb peamiselt erinevate sündmuste ja seminaride korraldamisega. Lisategevusena pakume erinevaid koolitusi-seiklusmänge,“ ütles juhatuse liige.

Lakspere mainis, et nende talus peetavate sündmuste arv ning ka maht on sel aastal liikunud tõusvas joones. Külastatavus võrreldes eelmise aastaga on neil kindlasti suurenenud.

Vaba aja tegevustena pakuvad nad erinevaid käsitöökoolitusi, seiklusmänge, paintballi lahinguid ning koostöös Tuhala looduskeskusega korraldavad matkasid kohalikul matkarajal, kus on võimalik tutvuda erinevate karstivormidega.

Suveperioodil korraldatakse Kuke turismitalus peamiselt suvepäevasid, pulmasid ja seminare. Meelelahutusvõimaluste pagas on Lakspere sõnul neil suhteliselt suur seega, siis peetakse ka erinevaid meeskonnakoolitusi ning matkasid. Talveperioodil on Kuke turismitalus peamisteks tellimusteks seminarid, talvepäevad ning jõulupeod. Talvel viiakse külastajaid ka räätsamatkale rabasse. Kuketalu külastajateks on 90 protsenti siseturistid, peamiselt ärikliendid.