Paljudele Eestis seostub kiirmood Zaraga, mis avalikult moelavasid kopeerib ja viimased stiilid massidesse toob. Zara on enamike siinsete inimeste meelest tavahinnaga pood, Suurbritannias seda mainides sain aga vastuseks, et mis rikkas riigis sa veel elad. “Zara on täiesti poshshop (Inglismaal mõeldakse sellega, et luksuslik, peen),“ öeldi mulle. Sellest järelduks, et Eesti tavainimene käib päris n-ö hästi riides.

Primarki kauplusi on Euroopas üle 200, millest enamik jäävad Iirimaale ja Inglismaale, aga on ka Hollandis, Saksamaal, Hispaanias, Portugalis ja Belgias. Suurim kauplus on 9300 ruutmeetrit ning asub Manchesteris Inglismaal. Iga odavpoe puhul hakatakse alati vinguma kvaliteedi kallal, aga kahjuks on tõsi, et ükski seesugune rõivaste kett ei tooda tegelikkuses kauapüsivaid riideid. Aga Primarki puhul võib öelda, et hind ja kvaliteet on tasakaalus.

Ostetud riided kantakse paari korraga läbi ja minnakse poodi uute järele. Sellise ostutempo ja raiskamise juures vahetub umbes poole elanikkonna garderoob täielikult iga kahe nädala tagant. Brändinimi puudub ja kuna äärmiselt vähe raha välja käidi, ei sunni miski esemeid ka hoidma.

Eestis olevatel odavamatel poekettidel, nagu Terranova ja New yorkers, on siiski mingisugune "odava poe" maine. Hind mõlemas nimetatud poes jääb ka kallimaks võrreldes Primarkiga. Primarki kaup ei ole ääretult kvaliteetne, aga siiski ei ole nendes rõivastes käimine häbiasi või vaesemale rahvale. Primarkis käib igas vanuses, igast rahvusest ja igasuguse rahakotiga kliente.

Eestlastele meelepäraseks saanud H&M, mille lähim kauplus asub Soomes, on samuti masstootja, kuid pisut kallima hinnaga kui Primark. Lennupiletid Inglismaale on tänu Ryanairile muutunud soodsamaks, seega minek Suurbritanniasse shoppama on võimalik peaaegu sama hinnaga kui laevareis Soome H&Mi.

Eesti kahjuks jääb suurte odavate poodide jaoks liiga väikeseks. Ei kahtlegi, et suur osa meie rahvast käiks Primarkis, kuid pood ei teeniks mitte mingil juhul siin sama palju kasumit kui suurriikides. Primarki pressiesindaja Jonathan Clare ütles, et neil on plaanis laieneda, aga ainult riikides, kus nad juba oma poe on avanud.

Primarkist tuleb näiteks teksaste eest välja käia kõigest 10 naela (umbes 180 krooni). Soodsa hinna tõttu olen ise sealt ka püksid soetanud, ja üllatuseks pidasid nad vastu päris kaua. Poeketi tenniste hinnaks on 2,5 naela (ümmarguselt 45 krooni). Olen neidki sealt ostnud päris mitmed korrad ja jalanõude vastupidavus on üsna kesine, aga olgem ausad need on väga odavad ja millised ketsid üldse kunagi on kaua kestnud?

Eestis, kus kesmine palk jääb 790 euro juurde pole ühtegi nn odavate rõivaste kauplust, aga Inglismaal keskmise tasuga (üle 2200 euro) inimene saab endale soetada riideid tuntud poest Primark ülisoodsalt.

Primarki enda lehel on nende soodsat hinda põhjendatud selliselt: "Me saame pakkuda madalaid hindu tänu sellele, et meil ei ole reklaamikulusid. Samuti tänu masstoodangule ja -müügile."