Postimees omandas õiguse hakata välja andma Tartus ilmuvat nädalalehte Liivimaa Kuller.

Eile sõlmisid AS Postimees juhatuse esimees Mart Kadastik ja AS Daniel juhatuse esimees Parvel Pruunsild lepingu enam kui kahe kolmandiku AS Zett aktsiate müügiks Postimehele.

Liivimaa Kullerit ja ajakirja Favoriit välja andva AS Zett aktsiatest kuulus lõviosa AS Danielile, ülejäänud aktsiad jagunesid toimetuse töötajatest väikeaktsionäride vahel. Pruunsild ei soovinud ostusummat nimetada. Ta kinnitas, et nädalalehte Liivimaa Kuller ja ajakirja Favoriit välja andev AS Zett ei olnud kahjumis.

"Me ei ole kunagi eriti suured kirjastajad olnud ega soovi ka kirjastamisesse investeerida," märkis Pruunisild, lisades, et soovib koos äripartneri Vahur Volliga edasi tegutseda neile tuttaval kinnisvaraturul.

Kadastik ei soovinud eile õhtul veel ostu-müügi lepingut kommenteerida. "Võin praegu vaid öelda, et leping vormistati täna," märkis Kadastik eile õhtul. Ka tema ei soovinud ostusummat öelda.

Kadastiku sõnul pole mingit põhjust karta, et toimetus lahkub.

Liivimaa Kulleri esimene number ilmus jaanuaris 1993. 1992. aasta detsembrini andis praegune Liivimaa Kulleri kollektiiv välja AS Lõuna-Eesti Sõnumitele kuuluvat Liivimaa Kroonikat. AS-i juhatus kontrollis 1992. aasta sügisel firma majandusseisu ja avastas mitmeid möödalaskmisi. Samuti selgus, et firmas töötavad Hillar Talts ja Kalle Müller olid asutanud AS-i Sekser ning andsid lehetöö kõrvalt välja samanimelist ajakirja.

Kuna juhatus ei pidanud üheaegselt palgatöö ning eraäriga tegelemist võimalikuks ja eetiliseks, tegi ta Müllerile ja Taltsile ettepaneku lahkuda kas AS Lõuna-Eesti Sõnumid palgalt või loobuda Sekserist. Müller otsustas toimetusest lahkuda. Selle peale otsustas ka kogu toimetus lahkuda ning hakata välja andma uut ajalehte Liivimaa Kuller, mille esimene number ilmus 7. jaanuaril 1993. aastal.

Alustades oli lehe tiraazh 30 000, praegu on see 22 500.

Liivimaa Kulleri tegevtoimetaja Väino Koorberg ei osanud öelda, kas ka praegune toimetuse kollektiiv lahkub töölt. "Tehingu tulemust pole meile veel teatatud."

Aktsiaseltsis oma osaluse säilitanud ajalehe Liivimaa Kuller algataja Kalle Müller märkis, et eile Kadastiku ja Pruunsilla vahel sõlmitud leping teda ei vaimusta.

EPL