Järgmise aasta alguses hakkab tegutsema Forekspanga ja Raepanga ühinemisel tekkiv Eesti Forekspank, mis kujuneb aktivate poolest suuruselt kuuendaks kommertspangaks Eestis.

Raepanga juhatuse esimees Vahur Pindma ütles, et tekkiv uus pank hõlmab esialgsete arvestuste kohaselt viis protsenti Eesti pangaturust. "Turunishiks on arenev ettevõtlus ja suuremad eraisikutest hoiustajad," märkis ta.

Pindma sõnul on ühinenud pangal neli kontorit Tallinnas ning üks kontor Narvas ja Tartus, pank kavatseb avada esinduse ka Pärnus.

Laenu- ja väärtpaberite osakond ning muud otseselt kliente teenindavad osakonnad hakkavad paiknema uue panga peakontoris, praeguses Raepanga peahoones Tallinnas Narva maanteel. Praegusesse Forekspanga peakontorisse Rävala puiesteel jäävad raamatupidamine ja treasury.

Eesti Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk ütles, et Forekspanga ja Raepanga ühinemine on tingitud vajadusest pakkuda klientidele paremat ja usaldusväärsemat teenust. Luki väitel hakkasid pangad ühinemist ette valmistama septembris.

"ühinemine pole tingitud Eesti Panga nõudest, mille kohaselt Eestis tegutsevate kommertspankade omakapital peab järgmise aasta alguseks ulatuma 50 miljoni kroonini," ütles Lukk.

Lukk sõnas, et Forekspanga omakapital ületas 50 miljoni krooni piiri tänavu juulis ning ka Raepank oli sõlminud kokkeleppeid, mis lubasid 50 miljoni krooni piiri ületada. Kahe panga ühinemisel tekkiva Eesti Forekspanga omakapital ulatub 80 miljoni kroonini.

Aktsionärid käsitlevad ühinemist detsembris

Mõlema panga aktsionärid peavad 14. detsembril üldkoosolekul kinnitama ühinemislepingu. Samuti on vajalik Eesti Panga nõusolek.

ühinemist konsulteerisid investeerimifirma Williams de Bro=89, audiitorfirma KPMG Estonia ning Aare Targa advokaadibüroo.

Pindma väitel suhtub Raepanka investeerida otsustanud Rootsi Swedfun ühinemisse pooldavalt ning on nõus ühinenud panka investeerima.

Uue panga nõukogu esimees on Peeter Luik Raepangast ja aseesimees Rein Usin Forekspangast. ülejäänud seitsmeliikmelise nõukogu liikmed on Kristi Puskai, Arvo Heinmaa, Raivo Kütt, Argo Pakkas ning Jüri Vips.

Panga juhatuse esimees on Ivar Lukk ja aseesimees Vahur Pindma. Kuueliikmelise juhatuse liikmed on Raivo Erik, Jens Haug, Urmas Pastarus ja Mati Sumberg.

Luki kinnitusel ei ole ette näha ühegi väiksema panga liitumist tekkinud uue pangaga.

TARMO MüüRSEPP