Möödunud nädalal üle 1,5 Saksa marga ehk 12 Eesti krooni tõusnud dollar on väikseid tagasilööke arvestamata jättes jätkanud tõusujoones ka sel nädalal.

Esmaspäeva ennelõunal maksis dollar Euroopa valuutaturgudel 1,5100-1,5120 DEM/USD võrrelduna 1,5040 DEM/USD-ga möödunud neljapäeval. Teisipäeval langes dollar kasumivõtmise tulemusel 1,5080 DEM/USD-ni. Jeeni suhtes oli dollari kurss eile ennelõunal 108,43 JPY/USD võrrelduna 108,85 JPY/USD-ga möödunud neljapäeval.

Eksperdid ennustavad Baltic News Service-i teatel, et nüüd, mil USA valuuta on läbinud olulise 1,5050 marga piiri, võib dollar proovida murda läbi 1,5250 marga piiri ja pikemas perspektiivis ei ole välistatud 1,55 marga piiri ületamine. Dollarit toetavad ootused, et homme otsustab Saksa Liidupanga nõukogu alandada Saksa keskseid intressimäärasid. Ootusi tugevdas Liidupanga presidendi Hans Tietmeyeri kinnitus, et ta tervitab marga nõrgenemist.

Reedel avaldatud USA tarbijahinnaindeksist ilmnes, et hinnad kerkisid 0,4 protsendi võrra ehk rohkem kui prognoositud 0,3 protsenti. Muutlikke toiduainete ja energiahindu kõrvale jättes kerkisid hinnad 0,3 protsenti. Jaemüük kasvas samal perioodil 0,1 protsendi võrra ehk vähem, kui prognoositud 0,4 protsenti. Diilerite sõnul ei mõjuta tarbijahinnaindeks dollarit otseselt, kuid võib seda teha läbi võlakirjaturu.

Dollari tugevnemine on nõrgestanud marka ka mitme Euroopa valuuta suhtes. Erandiks on siin Soome mark, mis on Saksa marga suhtes veidi nõrgenenud. Teisipäeva ennelõunal maksis Soome mark 2,554 Eesti krooni, mis on vähem kui 2,56 EEK/FIM eelmisel neljapäeval. Diilerite sõnul on marga nõrgenemise üheks põhjuseks esmaspäeval avaldatud kehvad tööstustoodangu näitajad. Eile aitas Soome marga langusele kaasa ka Rootsi krooni langus.

Rootsi kroon liikus esmaspäeval 1,794-1,798 EEK/SEK-i vahemikus, eile aga langes alla 1,790 EEK/SEK-i. Möödunud neljapäeval oli krooni kurss olnud 1,790 EEK/SEK. Rootsi valuuta eilse nõrgenemise põhjuseks peetakse oodatust kehvemaid inflatsiooninäitajaid.

VILLU ZIRNASK