AS Eesti Tubakas likvideerib sigarettide tootmise Eestis ja koondab lähikuudel 140 töötajat, otsustas firma juhatus eile üksmeelselt. Eesti tarbijate lemmikmarke, sealhulgas Rumbat, hakatakse tulevikus valmistama Rootsis.

"Kunagi ei ole räägitud sellest, et Eesti Tubakas kui firma tuleks likvideerida. Jutt käib ikka tootmise= ümberstruktureerimisest," kinnitas kolmapäevases Eesti Päevalehes Eesti Tubaka (ET) nõukogu liige Sven Papp.

"Meie oleme kaotanud oma turuosa ebaseaduslikule ärile," tõi ET nõukogu esimees Lars Elmenius välja juhatuse otsuse peamise põhjuse. Kuigi ET juhid ei avalikusta selle aasta esimeste kuude majandustulemusi, kinnitasid nad, et jaanuarist alates toodab tubakavabrik suurt kahjumit. Selle aasta jaanuarist ühtlustas Eesti riik tubaka aktsiisimaksud, mis tõi endaga kaasa kohalike sigarettide järsu hinnatõusu ja musta turu elavnemise. "Priima aktsiis kasvas 500 protsenti," tõi Elmenius näiteks.

ET omanikud, kelleks on 67 protsendi ulatuses Rootsi firma Svenska Tobaks AB ja 33 protsendi ulatuses Eesti riik, otsustasid konsensuse alusel kahjumiga tootmist mitte enam jätkata. Suveks koondatakse ET-st 140 töötajat. Juhatuse kinnitusel viiakse kõigi Eesti tarbijate lemmikmarkide, alates Rumbast ja lõpetades Priimaga, tootmine üle Malmös asuvasse vabrikusse. ET-sse jääb tööle umbes 60 inimest ja ta tegutseb edasi müügifirmana.

ET tootmismaht on möödunud aastaga võrreldes langenud 50 protsenti. Tubakavabriku direktori Boris Okase sõnul tootis ET eelmisel aastal umbes kaks miljardit sigaretti. Firma käive oli 1995. aastal 215,9 miljonit krooni ja kasum üle 40 miljoni. Seega töötas ET mullu ligikaudu 19-protsendilise kasumiga. ET enamusaktsiate omanik Svenska Tobaks AB on Rootsi firma Swedish Match tütarettevõte. Swedish Match kuulub omakorda Volvo kontserni.

Rootslased on ET-sse investeerinud umbes 100 miljonit krooni. Enne tubakaaktsiisi järsku tõusu plaanis ET investeerida siinsesse sigaretitööstusesse veel 100 miljonit. Selle aasta alguses viimane investeering peatati.

Päevalehe küsimusele, millise äriplaaniga rootslased neli aastat tagasi Eestisse tulid, vastas Elmenius, et siis otsisid nad partnerit idas, kes tunneks turgu. "Leegil oli hea organisatsioon ja kogemus. Leek eksportis toodangut itta (Venemaale) suurtes kogustes. Nemad vajasid teadmisi, mis puudutasid toote arendust. Meil oli olemas nii tehnika kui kapital," seletas Elmenius tolleaegset äriplaani. Hiljem olukord muutus. Venemaa kehtestas Eesti suhtes ühepoolselt 100-protsendilise tollimaksu ja ET jaoks muutus legaalne eksport itta võimatuks. "Ainus, mida meie taotleme, on võrdsed võimalused. Kas on piir avatud mõlemalt poolt või on tollimaks mõlemal peal," kommenteeris Elmenius ET juhtkonna seisukohta.

MART LUIK