REIN LANG

SEISUKOHT

Eesti Raadio ja Eesti Televisioon on nagu pühad lehmad, keda ei tohi segada. Nende eneseõigustused kõlavad võimsalt:

1. Me oleme rahvuslik rikkus ja teenime rahvast.

2. Me saame rahvast teenida, kui me teda lõbustame.

3. Et rahvast teenida, on vaja palju raha.

4. Raha teenime me rahva teenimiseks.

5. Me ei saa rahvast teenida, sest meil ei ole raha.

6. Andke meile rohkem raha, muidu ei saa me rahvast teenida.

7. Kui meie rahvast ei teeni, ei teeni ega lõbusta rahvast keegi.

8. Rahva teenimine ja tema lõbustamine on hädavajalik demokraatia säilimiseks.

9. Demokraatia säilimiseks peab rahvas meile väga palju raha andma.

10. Nimetage meid avalik-õiguslikeks, muidu me solvume.

Ja nii edasi.

Aastast aastasse selgitatakse meile, et Eesti Raadio ja Eesti Televisiooni tase on madal, kuna ei ole raha. Vaat kui saaks ikka eelarvest palju raha, siis alles mängiks ja näitaks.

Lihtsameelne Riigikogu annabki raha juurde, et kohe jälle kuulda: kuna raha ei antud nii palju kui küsiti, siis ei kuule ega näe maksumaksja ikka suurt midagi ja peab leppima naiste hügieenitarvete ostujuhendiga.

Vaid vähesed teavad, et rahva teenimine on osale teenritest päris mõnus. Mõnele isegi nii mõnus, et ta oma reisid äriklassis mööda saadab. Rahva teenimisel tuleb muidugi võtta malli ka Euroopa rahvast teenivatest kolleegidest ja eks võta see sportlik rahva teenimine võhmale kah.

Aastast aastasse on meile kinnitatud, et ainult Eesti Raadio ja Eesti Televisioon toovad meile koju kätte jalgpalli ja muu suure spordi. Nüüd aga juhtus see, mida oli oodata - Rahvusvaheline Jalgpalliliit FIFA saatis kõigi maade ühinenud rahvateenrid (EBU) pikalt ja müüs 2002. ja 2006. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste turniiride ülekandeõigused eraringhäälingule. Maailma vaadatuim saade läheb seega erakanalitesse.

On tore, kuidas meie rahvateenrid selle FIFA sammu otsustavalt rahva huvidest lähtuvalt hukka mõistsid. Tõenäoliselt mõistetakse see EBU tasandil hukka maalilises Shveitsis kõigi liikmete (väikesest Eestist kaks eraldi liikmemaksu maksvat liiget) osavõtul veel mitu korda. Eesti rahva teenrite komandeeringukulud hukkamõistukoosolekule kannab maksumaksja. Ainult jalgpalli näitab aastal 2002 mõni teine telekanal, kes teenib rahvast omal kulul.