Valitsus otsustas eile taastada 0-protsendilise maksumäära ajakirjandusväljaannetele ning seega ajalehtede tellimishinnad sügisest ei tõuse.

Peaminister Tiit Vähi sõnul esitab valitsus Riigikogule erakorralisel istungjärgul 15. augustil käibemaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis taastab 0-protsendilise maksumäära ajakirjandusväljaannetele ja õpikutele.

"Vaidlesime pikalt, kas maksusüsteemis peaks olema väikesi erandeid ja leidsime, et ka kõige võrdsemas riigis on alati võrdsemaid," ütles peaminister.

Riigikogu võttis käibemaksuseaduse muudatuse seaduse vastu juuni keskel. Seaduse muudatuse kohaselt ei saa ajalehed 1. septembrist ettetellitud väljaannete jaoks ostetud kaupadelt ja teenustelt käibemaksu tagasiarvestust. Seaduse muudatus tähendab ajalehtedele 18-protsendilist lisakulutust.

Peaministri sõnul sõltub käibemaksumäära tase pärast järgmise aasta lõppu sellest, kuidas Euroopa Liit, mille liikmeks Eesti tahab saada, küsimuse lahendab.

Rahandusminister Mart Opmann ütles, et praegu subsideerivad väga paljud Euroopa riigid ajakirjandusväljaannete ja kooliõpikute trükkimist. "Samas on see Euroopa Liidu direktiividest tulenevalt järgmise aasta lõpust võimalik ainult valdkondades, mis on riiklikult olulised ja sotsiaalselt kaitstavad," ütles Opmann. Euroopa kohtu otsuse järgi ajakirjandusväljaanded sinna ei kuulu.

Rahandusministri kinnitusel peavad paljud maad vastu võtma otsuse, kas rakendada seni Euroopa Liidu käibemaksu 15-protsendilisi standardmäärasid. "Kuni viieprotsendilist alandatud maksumäära võib kasutada järgmise aasta lõpuni," ütles Opmann. Tema sõnul peab valitsus järgmise aasta lõpus tegema uue otsuse ajakirjandusväljaannete maksumäärade kohta, lähtudes sellest, kuidas käituvad teised Euroopa maad.

Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Tarmu Tammerk kinnitas, et liit on valitsuse otsusega väga rahul. "Mõistus pääses siiski võidule ja üks rumalus kõrvaldati," märkis Tammerk.

Tammerki sõnul loodab Ajalehtede Liit, et edaspidi võtab Riigikogu nendega ühendust enne, kui tehakse või muudetakse ajakirjandust puudutavaid seadusi. Ta lisas, et ka Euroopa Liidu direktiivide sisu tuleb täpsemalt uurida ja vastavalt sellele teha järgmised sammud. "Nende direktiivide uurimisega tegeleb ka Rahvusvaheline Ajalehtede Liit," märkis Tammerk.

KRISTI MALMBERG