Eesti Maapanga seisukohalt pole teiste pankadega ühinemine praegu õige ega mõistlik, kinnitas Maapanga juhatuse esimees Malle Eenmaa Eesti Päevalehele.

Maapanga tulevikus võib olla kindel ja praegu mingeid ühinemisi ei kavandata. Kõik jutud selle ümber, et Maapanga ühinemine toimub, on spekulatsioon, ütles Eenmaa. Ka Maapanga nõukogu seisukoht on, et pangal tuleb jätkata iseseisvalt.

Maapanga juhatuse aseesimees Ants Leemets ütles Eesti Päevalehele, et 1995. aasta 22,59 miljoni krooni ja jooksva aasta 3,101 miljoni krooni suuruse kahjumi katmiseks on pangal konkreetne plaan olemas. Kahjumist välja tulemine peaks toimuma kolme aasta jooksul. Kahjumi katmise esimesel etapil tuleb ilmselt rohkem kulutada, lisas ta.

Sel aastal plaanib Maapank tõsta omakapitali 30 miljoni krooni võrra. Läbirääkimised toimuvad EBRD-ga 4 miljoni Saksa marga suhtes ja on ka teisi strateegilisi investoreid, kinnitas Eenmaa.

Algab kaheksa kuu audit

Sel nädalal algab Maapangas selle aasta esimese kaheksa kuu majandustulemuste audit, mille viib läbi audiitorfirma KPMG. Audit tehakse selleks, et tuua uutele investoritele kindlust, ütles Eenmaa.

Nelja panga ühinemisbilansi auditi tegi audiitorfirma Arthur Andersen, kuid et Anderseni spetsialistid on väljastpoolt vabariiki, on nad väga kallid, kommenteeris Eenmaa odavamat valikut.

Leemetsa sõnul on sel aastal pangal olnud küllaltki suured kulud. Ainuüksi koondamiskuludeks on läinud 2,5 miljonit krooni. Pangast on lahkunud üle 100 inimese.

Nelja panga liitumisel oli pangas 741 inimest, praegu on töötajate arv 629 ja eesmärgiks on peale uue infotehnoloogia rakendamist viia see arv 500-le, ütleb Eenmaa.

Infosüsteem tuleb Hoiupangalt

Leemetsa sõnul tuleb panga infosüsteem uuesti üles ehitada ning selles suhtes on sõlmimisel leping Hoiupangaga. Hoiupanga abiga installeeritakse Maapanka Hoiupangas kasutusel olev pangandustarkvara. Protsess algab oktoobris ja see loodetakse lõpule viia kuue kuuga, lisas Leemets.

Tulekul on hüpoteeklaenud

Panga juhatuse liikme Ardo Nõmme sõnul tahab Maapank turule tulla 5-15 aastaste hüpoteeklaenudega, mille aastaintress oleks 8-11%. Hüpoteeklaenude väljaandmise ressurss oleks Malle Eenmaa sõnul kavandatav võlakirjaemissioon. On olemas kokkulepped võlakirjade ostjatega, kinnitas Eenmaa.

ühe lähema aja uudisena märkis Eenmaa aktsiaraamatupidamise viimist Väärtpaberite Keskdepositooriumisse. Täna toimub Maapanga aktsiate ost ja müük veel aktsiaraamatu kaudu, kuid 1. oktoobrist viime aktsiaraamatupidamise Keskdepositooriumisse, ütles Eenmaa.

Ajakirjanduses Maapanga potentsiaalse põhjamineku üheks eelduseks peetud kartulitöötlemistehase Lekto laenu summast pool on Eenmaa sõnul juba provisioneeritud ja eelisnõue on kaitstud 12 miljoni krooni peale. See on pankrotihalduri spekulatsioon, et võib olla Maapank nõustub vaid viie miljoniga, ütles Eenmaa.

Selle aasta augusti lõpu seisuga oli Maapanga bilansimaht 992,121 miljonit krooni. Panga aktsiakapital oli 41,686 miljonit krooni, omakapital 70,7 miljonit krooni ja jooksev kahjum 3,101 miljonit krooni.

Laenuportfell moodustas 639,7 miljonit krooni ning võlgnevus klientidele 619,039 miljonit krooni.

AARE REIVART