Giles Cattermole, kes PHARE-programmi raames moodustatud CCF-i (Credit Commercial de France) konsortsiumi liikmena nõustab Eesti Telekomi erastamist, hindab telekommunikatsioonide müümisega mitteviivitamist riigile väga soodsaks.

Väliskonsultandi sõnul ei näe ta põhjust, miks Eesti Telekomi erastamisega tuleks oodata riigifirma monopoliperioodi lõpuni aastal 2001. Telekomi tütarfirmaga Eesti Telefon sõlmitud kontsessioonileping tema kinnitusel argumendiks olla ei saa.

"Mida pikem on kontsessioonileping, seda rohkem langeb läbi Eesti Telefoni turuväärtuse kahanemise hind, mida investorid on nõus maksma Eesti Telekomi aktsiate eest," ütles Cattermole Eesti Päevalehele. Telekomi teise tütarfirma Eesti Mobiiltelefoni kohta see ei kehti, sest mobiiltelefonide turul on välja kujunenud piisav konkurents, mis reeglina tõstab ettevõtte väärtust.

"Kõige tähtsam pole siiski Eesti Telekomi 49 protsendi aktsiate müük, vaid ministeeriumi kontrolli vähendamine, ettevõtte haldamise ja reguleerimisega seotud funktsioonide lahutamine," väitis Cattermole. Tema kinnitusel ei saa ettevõtet haldav ministeerium olla regulaatoriks seadusandlikes ja turuküsimustes. "Poliitiliselt on regulatsiooni ja omandiõiguse eraldatus üks tingimus Euroopa Liitu astumisel, majanduslikult annab Eesti Telekomi õigeaegne erastamine aga kontsernile võimaluse saada suures osas enda kätte Peterburi turg," loetles Cattermole riigimonopoli kiire erastamise plusse.

Konsultandi sõnul ei ole eraomanduses olevatel monopolidel midagi viga, niikaua kui nad on reguleeritud seadustega. Muul moel pole võimalik ka monopoli elimineerimine, kui mitte arvestada võimalusega ta riigi omandusse jätta.

"Läänes eksisteerib mitmeid seadusega reguleeritud eramonopole, kuid paraku ei saa ühegi maa seadusandlust võtta etaloniks oma vastava seadusandluse väljatöötamisele. Mõned riigid on telekomide puhul määranud kindlaks sõltumatu regulaatori - selline süsteem toimib praegu USA-s ja Inglismaal, mõni riik nagu näiteks Uus-Meremaa aga polegi erilist seadusandlust välja töötanud, vaid toetub tavalisele lepinguseadusele. Päris täiuslikku süsteemi selleks ei ole, selge on vaid see, et püüd erastada monopoli ilma regulaatorita teeb asja juriidiliselt väga keerukaks," rääkis Cattermole.

Lääne kogemuste kohaselt on teenuste hinnad pärast telekomide erastamist langenud 40-50 protsenti. Cattermole sõnul aga mõned hinnad ikkagi tõusevad. "Telekomifirmades eksisteerib enamasti tohutu tasakaalutus teenuste maksumuse ja tarbija poolt reaalselt makstud hinna vahel. Reeglina on rahvusvahelised telefonikõned üle hinnatud, kohalike kõnede hind ja abonentmaks on aga liiga madal. Telefonikõne kaasaegse tehnika abil ei maksa praktiliselt midagi, see, mis raha nõuab, on abonentide võrkuühendamine ja ühenduste säilitamine. Samas on poliitiliselt raske sundida tarbijat nende eest rohkem maksma," selgitas ta.

Cattermole sõnul eksisteerib tariifide kontrolli all hoidmiseks kaks meetodit: kontrollida kas telekomikompaniide kasumeid või kõigi nende poolt pakutavate teenuste hindade paketti.

Viimane meetod kätkeb endas hindade inflatsiooni peatamist ning kehtestatakse valemiga, millega üldisest inflatsioonist lahutatakse igal aastal teatud protsent telekomiteenuste hinnast. Vastava numbri määrab kindlaks sõltumatu regulaator. Näiteks Inglismaal määrati selleks läinud aastal 7 protsenti, mille vastu sealsed firmad küll protestisid, kuid otsust juriidiliselt vaidlustama ei hakanud.

Kuigi Giles Cattermole on telekomifirmade erastamisega tegelnud kogu maailmas, ei mäleta ta antud valdkonnas ühtki perfektse erastamise näidet. "Tüüpilised vead on kompanii väärtuse kunstlik hoidmine, firma kaitsmine liiga suure konkurentsi eest. Taolistes kasvuhoonetingimustes saab firma küll suuri kasumeid, tarbijad aga konkurentsi puudusel kannatavad," ütles ta.

Paljuvaieldud küsimusele, millise seaduse alusel telekome Eestis erastada, vastas Cattermole, et kasutada tuleks mitte riigivara vaid erastamisseadust.

"Leian, et erastamiseadus sobib selleks rohkem. Selle seaduse eesmärk on muuta erastamise protsess kergemaks ja minimiseerida selle hilisema vaidlustamise võimalus," märkis ta.

Suurimateks tegijateks tuleviku Eesti telekommunikatsioonide turul ennustab Cattermole kaabeltelevisiooni operaatoreid, kelle paigaldatud kaablite mahust kasutatakse üksnes väikest osa telefoniteenuste pakkumiseks.

URMO KOHV