Rakvere Piiritusetehase juhatuse esimees Sven Prees ütles, et ei pea Moel toimunud omanikuvahetust õigeks.

"Me ei saa kõige kehvemat autot ka ilma oksjonita maha müüa, kusjuures peame kuulutama lehes ja tegema igasugust tsirkust, nüüd aga müüdi tükk tehasest maha nii, et ei saanud arugi," ütles Prees Moe Piiritustehase aktsiakapitali laiendamist kommenteerides.

Ei pea Moe varianti õigeks

"Me ei pea seda ei reaalseks ega õigeks," vastas Prees küsimusele, kas Rakvere piiritusetehas ei võiks erastamise alustuseks võistlejaga sarnast tegutsemisviisi kasutada. "Aga me jälgime hoolega Moel toimuvat ja kui see läbi läheb, siis on võimalik, et võtame selle kaalumisele," märkis ta, lisades: "Küll ostjaid leiduks."

Kolmandiku Moe Piiritustehasest omandanud AS GMP kavatseb hakata piiritust laevadega ümber Venemaa Kasahstani vedama. Prees ei pidanud meritsi piirituse ida poole viimist mõistlikuks: "Oleme teinud arvestused ja leidnud, et see on igal juhul kahjumiga vedu."

Majandusminister Jaak Leimanni sõnul on Rakveres olukord veidi parem kui Moel, kus tegemist ühe ettevõtte ümber koondunud asulaga. Preesi hinnangul on aga kaks piiritusetehast täpselt ühe pulga peal. "Moe majandusseis oli enne ekspordiprobleemide tekkimist tegelikult parem. Meie taskud oli uue rektifikatsioonitsehhi (tsehh, kus puhastatakse piiritust) ehitamine tühjaks teinud, mistõttu elasime laenude peal."

Rakvere Piiritusetehas lõpetas tootmise kuu aega hiljem kui Moe - 1. juunist. Praegu töötavad 112-st töötajast pooled, kes remondivad tehast, kuid varsti lähevad nemadki kolmeks suvekuuks puhkama. Preesi sõnul oli nii ka eelmisel aastal ja inimesed suhtuvad asja rahulikult, sest suvel on võimalik muud tööd leida või koduses majapidamises tegutseda. Sundpuhkuse ajal saavad inimesed pool palka.

Uuesti alustab tehas tööd septembrist, kui saabub uus vili, millest piiritust valmistada. Praegu müüakse piiritust Eesti alkoholitootjaile 1,5 miljoni liitri suurusest laovarust.

Prees ütles, et ootab ekspordi avanemiseks muutust Venemaa seadusandluses. "Seal on praegu äge salaviina vastane kampaania ja seetõttu pole reeglite pehemendamist eriti loota," leidis ta. Kõige reaalsemaks pidas ta siiski mõne panga või kindlustusfirma garantii saamist, et piiril ei peaks piirituse eest raha maksma.

Moe saadab tänasest piiritust üle piiri

Moe Piiritustehase müügijuht Toivo Kreen teatas, et vastavalt sõlmitud lepingule alustab tehas täna piirituse laadimist ekspordi tarvis. Selleks on puhkuselt tööle tagasi kutsutud 15 inimest.

Esialgu läheb veerand miljonit liitrit piiritust Kasahstani poole teele laevaga ümber Venemaa. Juunis on kokku kavas realiseerida toodangut 450 000 liitri ulatuses.

9. juunist alustas Moe ka teravilja kokkuostu kohalikelt viljakasvatajatelt. Samal ajal toimub lepingute sõlmimine sügisese saagi peale.

Piirituse tootmine taaskäivitub juhtkonna plaanide kohaselt juulikuu esimestel päevadel.

21. mail sõlmitud lepingu kohaselt läks kolmandik riigile kuulunud Moe Piiritustehase aktsiaist kolme miljoni krooni eest Eestis registreeritud firmale Balti Põrand. Uus omanik peab tagama seitsme aasta jooksul piirituse ekspordi vähemalt kolme miljoni liitri ulatuses kuus. Nii AS Moe Piiritustehase nõukogu esimees kui majandusminister on kinnitanud, et sellise lepingu sõlmimist võimaldas Eestis kehtiv äriseadustik.

SIRJE NIITRA