Soome alkoholi impordipiirangud pole ärimeeste kinnitusel põhjustanud Eestis hiigelkahjumeid ning tänu viisavabadusele on Soome turistide arv taas ligi neljandiku võrra tõusnud.

Enne Soome alkoholi sisseveopiirangute kehtestamist eelmise aasta 1. maist ennustasid mitu ärimeest, et Tallinna kaubandus- ja teenindusettevõtted saavad seetõttu aastas üle miljardi krooni kahju. Turistide arvu langemise tagajärjel tekkinud kahju ei osutunud siiski nii suureks ning tänu 1. maist jõustunud viisavabadusele Soomega on Eestis taas rohkem soomlasi käima hakanud. Kui eelmise aasta mais külastas piirivalveameti andmetel Eestit 126 129 Soome kodanikku, siis tänavu maikuus oli see arv 165 742.

"Tuleme Eestisse niipea, kui toit otsa saab," lükkasid kaks soome turisti ümber väited, nagu tekitanuks alkoholipiirangud Tallinnale ülisuuri kahjumeid. Kaks Tallinna reisisadamas aega parajaks tegevat keskealist soomlast kinnitasid, et käivad üle lahe keskmiselt kaks korda kuus ning lisaks toidukraamile ostavad nad Eestist ka sama koguse viina kui enne möödunud aasta 1. maid.

Tallinki uus taktika

Tallinna-Helsingi vahet sõitvate Tallinki laevade operaatorfirma AS Hansatee turundusdirektori Viljar Jaamu sõnul on reisjate arv veidi vähenenud, kuid firma on valinud uue taktika.

"Varem oli tänu seadusandlusele võimalik kasutada seda nishshi," osundas Jaamu enne alkoholipiiranguid vohanud viinarallile. "Nüüdseks oleme leidnud teise taktika, korraldame enam kruiise ning püüame võimalikult rohkem reisijaid teenindada laevas."

Turundusdirektor ei osanud öelda, kui palju AS-il Hansatee reisijate arvu vähenemise tõttu raha saamata jäi. "Selles ma küll Hansatee kahjumi peamist põhjust ei näe," viitas ta firma mullusele 45 miljoni krooni suurusele kahjumile.

Jaamu kinnitusel on tänavu 1. maist kehtima hakanud viisavabadus Soomega tõstnud ootuspäraselt just eestlastest laevareisijate arvu, kuna soomlastel oli varemgi võimalus käia Tallinnas ühepäevastel viisavabadel reisidel. "Seda ma küll ei ütleks, et piirivalve ja toll suurenenud reisijatehulgaga toime ei tule," kummutas Jaamu varasemad kahtlused, et viisavabadus pikendab tunduvalt järjekordi passikontrollis Eesti piiril.

Alkoholi läbimüük kasvab

Tallinna Kaubamaja toiduainete osakonna juhataja asetäitja Sigrid õige sõnul oli alkoholi läbimüügi langus vahetult pärast eelmise aasta 1. maist kehtima hakanud alkoholipiiranguid suur, kuid nüüd on viinamüük taas tasapisi kasvama hakanud. "Ma ei oska öelda, kas müük jõuab samale tasemele kui enne piirangute kehtestamist," lausus ta.

õige hinnangul on alkoholi müük üldse üsna hüppeline. "Kui selle aasta jaanuarist maini oli langus eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suur, siis mulluse teise poolaasta kohta seda öelda ei saa," lausus ta. õige sõnul ei oska ta arvata, kui palju müüginumbrid 1. maist jõustunud Eesti-Soome viisavabaduse tõttu kasvada võiksid.

Piirangud alkoholi Soome viimisel mõjutasid ka Tallinnas Mere puiesteel asuva Liviko firmakaupluse käivet, kuid samas ei osanud ükski sealne töötaja nimetada konkreetseid numbreid. "Viisavabadus veidi tõstab läbimüüki, kuid mitte eriti," lausus üks töötaja. "Ostmas käivad ikkagi peamiselt need, kes ennegi käisid."

1996. aasta 1. maist keelas Soome Euroopa Liitu mittekuuluvates riikides alla 20-tunnistel laeva- ja bussireisidel viibinud soomlastel alkoholi tollivaba sisseveo. Muudetud alkoholiseaduse kohaselt ei saa eestlased Soome alkoholi sisse tuua siis, kui nad viibivad seal alla kolme ööpäeva. Alkoholi impordipiirangud ei puuduta aga õlle sissevedu ning samuti lennureisijaid.

AIN PARMAS