Eesti Raadio peadirektor Peeter Sookruus pole veel otsustanud, kas kandideerib uuesti peadirektori kohale, sest pole kindel, kas tema ametikoht poole aasta pärast enam alles on.

Ringhäälingunõukogu kuulutas välja konkursi Eesti Televisooni ja Eesti Raadio peadirektori kohale. ETV juhi kohale on praegu teada kolm tõenäolist kandidaati, kuid Eesti Raadio etteotsa pürgimises kõhkleb ka praegune peadirektor.

"Praegu koostatavas ringhäälinguseaduse eelnõus on juba sees säte, mille järgi ETV ja Eesti Raadio on üks ettevõte ning seepärast on võimalik, et raadio peadirektori ametikohta varsti enam pole," selgitas Sookruus.

Kui ringhäälinguseaduse eelnõu sügisel Riigikogusse jõuab ja seal umbes poole aasta pärast vastu võetakse, tuleb Sookruusi sõnul jälle korraldada konkurss peadirektori leidmiseks. "Seetõttu on praegu väga palju küsimärke, kuid püüan teha kõik, et meie firma korralikult tegutseks," kinnitas Eesti Raadio peadirektor. "Võib-olla otsustan ma ikkagi konkursil osaleda."

Sookruusi sõnul ei tee riigiraadio tegevusele head, et üheaegselt käivad ringhäälinguseaduse arutelu, riigieelarve debatt ja uute peadirektorite valimine.

Eesti Televisiooni peadirektoriks pürgimisest on teatanud AS Meediapressi tegevjuht Toomas Lepp ning enam-vähem kindlalt ka Pärnu Chaplini kunstikeskuse eestvedaja Mark Soosaar. Tõenäoliselt osaleb konkursil ka ETV uudiste peatoimetaja Vallo Toomet.

Soosaare sõnul kandideerib tema ETV peadirektori kohale juhul, kui sobivamat kandidaati ei leidu. "Kohtun lähiajal Toomas Lepaga ja siis arutame üksteise plaanid täpsemalt läbi ja otsustame, kas üldse hakkame omavahel konkureerima," lausus ta.

Soosaar ütles, et soovib enne kandidatuuri ülesseadmist toetust erinevatelt erakondadelt ning samuti ringhäälingu nõukogult. "Eelmise konkursi eel öeldi mulle üsna otse, et mul pole mõtet kandideerida," lausus Soosaar.

Toomet ei soovinud enda võimalikku kandideerimist enne kesknädalat kommenteerida ning Lepp peab õigeks enne järgmiste intervjuude andmist oodata ära Toometi otsus.

Viis aastat ETV peadirektor olnud Hagi Shein konkursil ei osale, sest leiab, et on televisiooni arengule aluse pannud ning nüüd saavad teised jõulisemalt edasi minna.

Ringhäälingunõukogu kuulutas 14. augustil välja avaliku konkursi Eesti Raadio ja ETV peadirektori ametikoha täitmiseks, sest senistel Eesti Raadio ja ETV juhtidel täitub volituste aeg 1. novembril. Selleks ajaks peaks ringhäälingunõukogu ka uued juhid valima.

Konkursitingimuste järgi peavad soovijad esitama hiljemalt 15. septembriks vajalikud dokumendid ja vabas vormis programmi Eesti Raadio või Eesti Televisiooni edasiseks arenguks.

KRISTI MALMBERG