Rootsi riiklik telekommunikatsioonikontsern Telia AB soovib saavutada kaabellevi seaduse muutmist ning osaleda TeleMedia Eesti ja Eesti Kaugotsingu erastamisel.

Esmakordselt välisriigis istungit pidanud Telia juhatus arutas eile ja üleeile Eesti Telekomi ettevõtete erastamist peaminister Mart Siimanni ning teede- ja sideminister Raivo Varega. Muu hulgas tundsid Telia juhid huvi kaabellevi seaduse arengu vastu.

Kaabelleviseaduse praeguse variandi kohaselt ei tohi kaabeltelevõrku omada ettevõtja, kes kuulub otseselt või kaudselt kas Eesti Telefonile või mõnele selle omanikule. Sideministeerium leiab, et juhul kui Eesti Telefoni üks omanikke Telia ehitab Eestis kaabeltelevõrke, lõikab ta sellega ära tarbijad alternatiivsest telefoniühendusest, mida saab pakkuda kaabeltelevõrkude kaudu.

Juhul kui sideministeerium seda sätet ei muuda, peaks Telia loobuma 60-protsendilisest osalusest kaabeltelefirmas Starman või 24,5-protsendilisest osalusest Eesti Telefonis.

"Telia ei võta enne midagi ette, kui seadus on faktina laua peal," ütles Telia AB Balti regiooni juht Mart Nurk. "Meil on raske uskuda, et tehakse seadus, mis keelab ühel mängijatest edasimängimise ära," lisas ta. Telia võimalikke tegevusplaane juhuks, kui seadus peaks praegusel kujul jõustuma, Nurk ei kommenteerinud.

Tavatelefonile kaabeltele kaudu konkurentsi tekitamise nõue on sees Hollandi ja Inglismaa seadustes. Peale Eesti arutab selle seadustamist veel kümme Euroopa riiki.

Eesti Päevalehe andmetel jätab sideministeerium Telia äri häiriva punkti hoolimata Telia lobby-tööst seaduse eelnõusse sisse.

Nurga sõnul tuleb TeleMedia riigiaktsiate ost kõne alla normaalse pakkumise korral. "Võib juhtuda, et riigiaktsiate enampakkumisel osalevad ka firmad, kellel tegelikult ostu- ja investeerimishuvi ei ole. Nad võivad aga ajada aktsiate hinna absurdselt kõrgeks," ütles ta.

Samuti teeb Telia ettevalmistusi piiparsideteenuseid pakkuva Eesti Kaugotsingu erastamises osalemiseks.

Telia AB presidendi Lars Bergi sõnul ei pea Telia oluliseks Eesti Telekomi erastamisel suurendada oma osalust Eesti Telefonis ja Eesti Mobiiltelefonis, vaid soovib, et senine tasakaal pikaajaliste strateegiliste investorite vahel säiliks. Teliale kuulub nii Eesti Telefonist kui Eesti Mobiiltelefonist 24,5 protsenti.

Telia on 1992.-1996. aastal investeerinud Eestisse rahas ja garantiides kokku 405 miljonit krooni. Samal perioodil on Telia saanud dividende 36,2 miljonit krooni.

Telia kontserni käive oli möödunud aastal 80 miljardit krooni ning ärikasum 6,5 miljardit krooni.

KRISTJAN OTSMANN