Tiigrihüppe sihtasutus kuulutas välja teise ja kolmanda riistvara hankekonkursi, mille käigus muretsetakse koolidele kokku umbes 10 miljoni krooni eest infotehnoloogiat.

13. oktoobrini saavad firmad teha pakkumisi koolidele 7,5 miljoni krooni eest ühtekokku 169 arvuti, 41 serveri, 82 printeri, 106 modemi, 200 võrgukaardi, 45 skänneri ja 11 videoprojektori hankimiseks ning 34 arvutivõrgu rajamiseks.

Tiigrihüppe infotehnoloogia töörühma juhi Erkki Leego sõnul kulub kuni kaks nädalat parimate pakkumiste väljavalimiseks, riistvara peaks kooli jõudma juba novembri lõpus. "On üsna tõenäoline, et konkursil pole mitte üks võitja, vaid erinevaid riistvaragruppe hakkavad muretsema eri firmad," lausus ta.

Tehnika jagatakse maakondade ja linnade vahel õpilaste arvust lähtuvalt, mistõttu saavad kõige rohkem muretsetavast infotehnoloogiat Tallinn, Ida-Virumaa ja Tartu. Tiigrihüppe maakondlikud koordinaatorid esitavad ettepanekud riistvara jaotamiseks koolide vahel, kuid jaotuskavad peavad kinnitama ka infotehnoloogia töörühm ning maavanem või linnapea.

Tiigrihüppe esimesel hankekonkursil ostetud 450 arvutist ja 50 printerist läks samuti suurem osa Tallinna koolidele, kuid siis arvestati lisaks õpilaste arvule ka maakonna või linna infotehnoloogia arengukavasid. "Sellega innustati maakondi ja linnu arengukavasid koostama, neid rakendama ning vajadusel ka ümber tegema," põhjendas Leego eelmise hankekonkursi erinevaid tingimusi.

Tiigrihüppe sihtasutus kuulutas eelmisel nädalal välja ka kolmanda riistvara hankekonkursi, kus iga kool saab endale taotleda ühe multimeedia arvuti. Sihtasutuse infotehnoloogia töörühma juhi kinnitusel on hankekonkursi maht 2,5-3 miljonit krooni ning arvutid jagatakse selle raames ära koolide, mitte maakondade vahel.

"Multimeedia arvuti peaks olema infovaramu, kus on näiteks entsüklopeediad ja ühendus internetiga," selgitas Leego. "Konkursil õnnestub hankida ilmselt 150 arvutit, potentsiaalseid taotlejakoole on aga umbes 300."

Tiigrihüppe tänavusest 35,5 miljoni krooni suurusest eelarvest on riistvara soetamiseks ette nähtud umbes pool ehk 17,7 miljonit krooni.

Tiigrihüppe üks põhieesmärk on luua aastaks 2000 igasse kooli üks internetiühendusega arvuti 10-20 õpilase kohta. Asjatundjate hinnnangul oleks selle eesmärgi täitmiseks vaja koolidele hankida kokku 10 000 arvutit, tänavune arvutiseerimisprojekti eelarve võimaldab aga muretseda ainult ligi 800 arvutit.

AIN PARMAS