Estonia laevakatastroofis hukkunute omaste rahvusvahelise tugirühma esimees Gunnar Bendreus müüb interneti kaudu peaaegu kõike alates joogiveest ning lõpetades loodusliku uraaniga.

Bendreusele kuuluv firma Bendreus Global Group pakub oma koduleheküljel internetis müüa valuutat, toitu, naftatooteid, mobiiltelefone, ökoloogiliselt puhast Rootsi vett, Venemaal kaevandatud kulda, värvi, puitu, veo- ja sõiduautosid, spordiriideid ja teksaseid, suhkrut, Arieli pesupulbrit, teemante, likööre, meditsiinitarbeid ning CD-ROM-e.

Bendreuse firma vahendab ka keskkonnaprojekte ning pakub müüa ligi 70 keemilist elementi, sealhulgas looduslikku uraani.

Keemik Marek Strandbergi sõnul ei ole looduslikust uraanist mõtet toota tuumapommi valmistamisel kasutatavat isotoopi 235. "Isotoope saadakse maagist, mitte puhtast metallist," selgitas ta. "Looduslikku uraani kasutatakse kõvasulamites, samuti soomust läbistavate kuulide ja mürskude tootmisel."

Bendreuse kinnitusel kuulub Bendreus Global Group talle juba 12 aastat ning firmal on 1200 kaubaagenti üle maailma. "Praegu on populaarsed valuutatehingud ja kuld," kirjeldas ta oma firma tegevust. "Maailm on ju ebakindel."

Bendreus ütles, et uraani ostmise vastu on küll huvi tuntud, kuid tehinguid sõlmitud pole. "Ega maailmas uraaniostjaid palju ole, aga oleme alati valmis seda metalli müüma," selgitas Bendreus. Samas keeldus ta avalikustamast oma firma käivet ja kasumit.

AIN PARMAS