Uute toodete konkursi "Eesti parim toiduaine 1997. aastal" zhürii valis oma lemmiku kümnes tootegrupis, mille hulgast kuulutatakse novembris Toidumessil välja Eesti parim toiduaine.

"Ei tahaks olla zhüriis, sest ma ei oskaks valida. Eelistusi on palju," ütles konkursi korraldaja Toiduainetööstuse Liidu tegevdirektor Helve Remmel.

Oktoobri jooksul andsid asjatundjad oma hinnangu, valides 63 võistlusele esitatud toote hulgast välja kümne alagrupi parima. Kõige rohkem tooteid, viisteist, võistles piimatoodete alagrupis.

"Konkurssi korraldame Eesti toiduainete tutvustamiseks ja tarbija maitse kujundamiseks, mis on Toiduainetööstuse Liidu üks eesmärke," rääkis Remmel.

Võistlusele said ettevõtted esitada tooteid, mille nad on tänavu toonud turule uuena või uuendanud.

Remmel kinnitas, et Eestis toodetakse väga häid asju. "Kohalik tootja ei saa tarbijaid petta, muidu jääks ta konkurentsis alla," lisas ta.

Remmeli sõnul peaks konkurss kindlasti jätkuma ning sellel on veel arenguruumi. "Võiksid olla spetsiaalsed nõuetele vastavad degusteerimisruumid, spetsiaalselt koolitatud degustaatorid - arvame, et jõuame selleni kunagi," kinnitas Remmel.

Eesti parima toiduaine konkurss toimub tänavu neljandat korda. Varem on võitnud just piimatooted - Põlva Piimatööstuse Võideks, Tallinna Piimatööstuse virsiku topsijogurt ja Tallinna Külmhoone karamellijäätis.

KRISTIINA TAMBERG