Eesti Televisioonist lahkuvad enne uue peadirektori Toomas Lepa ametisse asumist 1. novembril peatoimetaja asetäitja Raul Rebane, uudistejuht Vallo Toomet ning diktorid Diana Lorents ja Katrin Viirpalu.

Raul Rebase kinnitusel ei kavatse ta esialgu üheski teises telejaamas tööle asuda. "Lähen järgmisel aastal Naganosse taliolümpiamängude murdmaasuusatamise ülekandeid koordineerima ning see nõuab tohutut eeltööd ja õppimist," selgitas täna viimast päeva ETV-s töötav Rebane.

Rebase sõnul võttis ta huvitava Nagano-pakkumise ruttu vastu. "Ega seda tööd, mida ma olen ETV-s kolm aastat teinud, ei saagi kaua teha. Juuksed lähevad halliks ja hambad kukuvad välja," ütles ta.

Vallo Toometi väitel ei saa ta jätkata koos Lepaga, sest neil on ETV tulevikust üsna erinev nägemus. Toomet ei soostunud oma tulevikuplaane avalikustama enne, kui ta on ETV-st lõplikult lahkunud.

Riigitelevisiooni vastne peadirektor ei leidnud kaadri liikumises midagi enneolematut. "Raul Rebane oleks jaanuaris nagunii Naganosse ära läinud," lausus Lepp. "Toometile tegin ettepaneku hakata programmi arendusdirektoriks, kuid ta ei võtnud seda vastu."

Jaanus Nõgisto läheb ETV-sse

Toomas Lepa sõnul saavad tema asetäitjateks ETV kunstisaadete toimetaja Marina Mälk ja senine TV 3 pearezhissöör Jaanus Nõgisto.

"Mulle tehti väga soodne pakkumine. Kuna olen tõeline telefanaatik, saan ETV-s ellu viia mitmeid juba ammu peas mõlkunud plaane," ütles Nõgisto. Ta lisas, et kindlasti hakkab ETV ekraanil edaspidi toimuma palju uut ja huvitavat, kuid see ei juhtu paari päevaga. "Ausalt öeldes on mul ka kommertstelevisioonist kõrini. Olen läbini kunsti- ja muusikainimene ning nüüd on mul võimalik kokku panna selline meeskond, millisest olen alati unistanud," lausus ta.

Nõgisto kinnitas, et ei meelita kedagi koos endaga TV 3-st ära. Eesti Päevalehe andmetel läheb ETV-sse siiski TV 3 saatejuht Kiur Aarma ning Kanal 2-st tuleb üle Tiina Park.

Lahkumismõtteid heietavad ka ETV mitmed teised tuntud töötajad. Majandussaate "Kapital" üks tegijatest Tiina Joosu tunnistas, et talle on tehtud mitu pakkumist, kuid kuni tal pole selget ettekujutust, mida uus töö endast kujutab ja mida temalt oodatakse, jääb ta ETV-sse. "Ma pole veel kellegagi konkreetseid läbirääkimisi pidanud ja esialgu jään ametisse," kinnitas Joosu.

TV 1 meelitab ETV-lasi

Ajakirjandusringkondades levivad kuuldused ka suure publikumenuga saatesarja "Reisile Sinuga" juhi Maire Aunaste lahkumisest ETV-st ning suundumisest TV 1. Aunaste lükkas eile need kuuldused ümber. "Ma ei kavatse saatesarja lõpetada ega poole aasta pealt kuhugi mujale minna," väitis ta.

Eesti Päevalehe andmetel ongi põhiline heade tegijate ETV-st ärameelitaja TV 1. Sinna on juba läinud väga hinnatud rezhissöör Priit Hummel, toimetaja Ulvi Pihel, programmidirektor Jüri Pihel, rezhissöör Sander üksküla ja operaator-rezhissöör Villem Tarvas.

ETV töötajate hulgas ärevust ja lahkumismeeleolusid tekitanud Toomas Lepale hinnangu andmisel on tema vastsed alluvad äärmiselt ettevaatlikud ja kidakeelsed. üks tundmatuks jääda soovinud ETV töötaja nentis, et "Lepp tundub kuidagi hull olevat". "Tal tekib ühe minuti jooksul viis ideed, aga häda on selles, et ta hakkab neid kõiki korraga teostama ja lõpuks ei saa enam keegi millestki aru," ütles töötaja.

Senine ETV peadirektor Hagi Shein on täna viimast päeva tööl. Ametist lahkumise puhul korraldab ta vastuvõtu, kuhu on kutsutud ka peaminister Mart Siimann ja president Lennart Meri. Shein esitleb vastuvõtul kaht raamatut, milles ta tagantjärele vaatleb ETV-s toimunud protsesse.

Ametist lahkuv peadirektor suundub tööle Concordia ülikooli. "Mulle pakutud võimalus panna alus tõsisele meediakoolile Eestis oli niivõrd meelitav, et ma lihtsalt pidin sellega tegelema hakkama," põhjendas Shein.

KRISTI MALMBERG