Tiigrihüppe sihtasutus kuulutas teise riistvara hankekonkursi võitjateks firmad Astrodata ja Datel, kellelt muretsetakse koolidele üle seitsme miljoni krooni eest infotehnoloogiat.

Tiigrihüppe infotehnoloogia töörühma juhi Erkki Leego sõnul hangib Astrodata koolidele 169 arvutit, 41 serverit, 82 printerit, 106 modemit, 200 võrgukaarti ja 45 skännerit 34 arvutivõrgu rajamiseks, Datel muretseb aga 11 videoprojektorit. Hanke kogumahuks kujunes 7,24 miljonit krooni.

"Nende firmade juures oli hinna ja kvaliteedi suhe parim," põhjendas Leego, miks 11 konkursil osalenud firma seast valiti välja just Astrodata ja Datel. "Testimisel selgus, et Astrodata pakutav tehnika on kõige parem."

Leego sõnul hakkab hangitav tehnika koolidesse jõudma novembri lõpul, kogu infotehnoloogia peab kohal olema enne jõule.

Teise riistvarahanke raames jagatakse tehnika maakondade ja linnade vahel õpilaste arvust lähtuvalt, seepärast saavad kõige suurema osa Tallinn, Ida-Virumaa ja Tartu. Tiigrihüppe maakondlikud koordinaatorid esitavad ettepanekud riistvara jaotamiseks koolide vahel, kuid jaotuskavad peavad kinnitama ka infotehnoloogia töörühm ning maavanem või linnapea.

Tiigrihüppe esimesel hankekonkursil ostetud 450 arvutist ja 50 printerist läks samuti suurem osa Tallinna koolidele, kuid siis võeti lisaks õpilaste arvule arvesse ka maakonna või linna infotehnoloogia arengukavasid.

Tiigrihüppe infotehnoloogia töörühm tegi eelmisel nädalal algust ka kolmanda riistvara hankekonkursiga, otsustades anda 56 koolile multimeediaarvuti kategoorias "Raamatukoguarvuti" ning 70 koolile kategoorias "Kooli esimene arvuti". Kokku osales konkursil üle 230 kooli.

"Multimeedia arvuti peaks olema infovaramu, kus on näiteks entsüklopeediad ja ühendus internetiga," selgitas Leego. "Multimeedia arvutid jagatakse kohe ära koolide, mitte aga maakondade vahel."

Sel nädalal saadab Tiigrihüppe sihtasutus firmadele pakkumiskutsed ühtekokku 126 multimeedia arvuti muretsemiseks koolidele. Kolmanda riistvara hankekonkursi mahuks on kavandatud 2,5 miljonit krooni.

Tiigrihüppe tänavusest 35,5 miljoni krooni suurusest eelarvest on riistvara soetamiseks ette nähtud umbes pool ehk 17,7 miljonit krooni.

Tiigrihüppe üks põhieesmärk on luua aastaks 2000 igasse kooli üks internetiühendusega arvuti 10-20 õpilase kohta. Asjatundjate hinnnangul oleks selle eesmärgi täitmiseks vaja koolidele hankida ühtekokku 10 000 arvutit, tänavune arvutiseerimisprojekti eelarve võimaldab aga muretseda ainult ligi 800 arvutit.

AIN PARMAS