Eesti Televisiooni vastne peadirektor Toomas Lepp tahab 1. jaanuarist kaotada ETV-st reklaami, mis välistab ka mitmekümne tuhande krooni suurused palgad riigitelevisioonis.

Samal ajal kui riigitelevisioon kurdab kõhna rahakoti üle, teenib näiteks ETV äritalituse juht Rait Killandi kuus üle 40 000 krooni. Toomas Lepa sõnul kaovad sellised palgad koos reklaami kadumisega. "Leping reklaamist loobumise kohta 1. jaanuarist on juba ettevalmistamisel ning eratelevisioonid on nõus meil saamata jääva raha kinni maksma," kinnitas Lepp.

Ringhäälingunõukogu liige Andres Herkel ütles, et nõukogu langetab otsuse lepinguprojekti kohta juba lähiajal. "Plaan on juba tükk aega õhus olnud ning eratelevisioonid ise tegid ettepaneku, et maksavad ETV-le reklaami kaotamise eest raha. Ju see neile reklaamiandjate lisandumisega siis ära tasub," lausus Herkel.

Herkeli sõnul tuli Killandile makstava palgasumma suurus tallegi üllatusena. "ETV-s peaks ju kehtima samasugune palgaastmestik nagu mujal riigiasutustes," ütles Herkel, kelle sõnul võib ringhäälingunõukogu reklaamiga seonduvaid probleeme arutada juba sel reedel. "Reklaamimüük avalik-õiguslikes kanalites on kogu aeg murelapseks olnud ja kõne alla võivad tulla hoopis erinevad lahendused võrreldes sellega, kuidas asi praegu käib," lausus ringäälingunõukogu liige.

Rait Killandi väitel saab ta riigieelarve rahadest palka umbes 7300 krooni. "ülejäänud raha tuleb reklaamituludest, mulle ja ka teistele reklaamiga tegelejatele on ette nähtud kindel protsent," selgitas ta. "See on parim võimalus inimesi korralikult tööle panna."

Killandi ütles, et ETV-s on tema töötasu võib-olla tõesti üsna suur, kuid üldises plaanis pole ta sugugi ülemäära kõvasti kinni makstud. "Võiksin mõnes muus kohas palju rohkem teenida," mainis ta.

1. detsembril ETV-st lahkudes saab Killandi lisaks palgale kopsaka hüvituse, mis peaks ulatuma 100 000 kroonini. "Täpset numbrit ei oska ma öelda, sest see oleneb jällegi reklaamituludest," lausus ärijuht.

Killandile on pakkumise teinud nii TV3 kui TV1, tema lõplik otsus selgub läbirääkimiste käigus.

TV3 tegevjuhi Andres Jõesaare sõnul on ta maksumaksjana sügavas hämmingus, et elab nii rikkas riigis. "Asja tundes võin väita, et Killandi on kõvasti üle makstud ning proportsioonid reklaamituludest töötajatele palga maksmisel on ETV-s kõvasti paigast ära," lausus Jõesaar. "Kui meil oleks keegi sõlminud töötajatega selliseid lepinguid nagu on sõlmitud Killandi ja riigitelevisiooni vahel, oleks need inimesed päevapealt vallandatud."

Jõesaar lisas, et TV3-l pole Killandile küll sellist palka pakkuda. "Meie juhtkonnagi palgad jäävad kaugele maha," nentis ta.

KRISTI MALMBERG