Interfax/Baltic News Service

MOSKVA

Maailmapank avab järgmisel aastal Venemaale 210 miljoni dollarilise krediidiliini kolme Läänemere sadama ehituseks, ütles Rosmorfloti direktor Boriss Grishin.

Maailmapank eraldab 70 miljonit dollarit sadamate peatellijatele - Rosterminalugolile (Ust-Luga), Primorsktransoilile (Primorski rajoon) ja Surgutneftegazile (Batareinaja laht). Nimetatud sadamate territooriumil käivad juba ehitustööd.

Kolme uue sadamaga tahab Venemaa vähendada Balti sadamate olulisust oma majanduses.

Ust-Lugas ehitatakse sptsiaalset kompleksi söe ümberlaadimiseks ja ekspordiks koguvõimsusega kaheksa miljonit tonni aastas. Kompleksi maksumus on 166 miljonit dollarit. Sadam võetakse plaanikohaselt kasutusele 2000. aastaks. Navigatsioonihooaeg kestab seal aasta läbi ning sadam on mõeldud metsa-, üld- ja puistekaupade töötlemiseks ning ladustamiseks. Sadama plaanitud koguvõimsus on 35 miljonit tonni aastas.

Primorskis on alustatud kompleksi ehitamist 19 miljoni tonni nafta ja naftasaaduste ümbertöötlemiseks aastas. Projekti maksumuseks hinnatakse 604 miljonit dollarit. Sadama nafta- ja naftasaaduste ekspordikompleksi täismahuks hinnatakse 45 miljonit tonni.

Batareinaja lahe sadama võimsuseks planeeritakse 15 miljonit tonni naftasaadusi aastas.

Grishini hinnangul peaksid kõik nimetatud objektid 2001. aastal tööle hakkama.

Transpordiministeeriumi hinnangul on Venemaa ekspordi- ja impordivedude maht 160 miljonit tonni aastas, millest üle 70 miljoni tonni veetakse Balti riikide ja Ukraina sadamate kaudu. 2000. aastaks oodatakse kaubavedude mahu 1,5-kordset juurdekasvu, millest lõviosa langeb Läänemere basseini arvele.