Soome alkoholi impordipiirangud rikuvad Euroopa Liidu nõudeid

AIN PARMAS

Euroopa Liidu komisjon nõuab, et Soome tühistaks alkoholi sisseveopiirangud, mis lõpetasid viinaralli Helsingi ja Tallinna vahel.

Euroopa komisjon saatis hiljuti Soomele kirja, milles teatas, et 1996. aasta 1. maist kehtima hakanud uus alkoholiseadus on vastuolus Euroopa Liidu (EL) direktiividega. Komisjon andis Soomele vastamiseks aega veebruari alguseni.

1996. aasta 1. mail tegi Soome lõpu Helsingi ja Tallinna vahel vohanud viinarallile, keelates EL-i mittekuuluvates riikides alla 20-tunnistel laeva- ja bussireisidel viibinud soomlastel alkoholi tollivaba sisseveo. Muudetud alkoholiseaduse kohaselt ei saa eestlased Soome alkoholi sisse tuua siis, kui nad viibivad seal alla kolme ööpäeva. Alkoholi impordipiirangud ei puuduta õlle sissevedu ega lennureisidel viibinuid.

Soome rahandusministeeriumi pressiesindaja Anita Sihvola sõnul pole Euroopa komisjon rahul just 20-tunnise ja kolme ööpäeva pikkuse ajapiiranguga. "Ma ei oska praegu veel öelda, kas tühistame ajapiirangu, pakume mõne kompromissvariandi või lükkame Euroopa komisjoni taotluse tagasi," ütles Sihvola. "Võib-olla saadame vastuse Euroopa komisjonile juba jaanuaris."

Kui Soome keeldub ajapiirangut tühistamast, peaks Euroopa komisjon kaebama Soome Euroopa kohtusse, mille otsused on EL-i liikmesriikidele kohustuslikud. Diplomaatide hinnangul ei kiirusta aga komisjon ilmselt kohtutee jalge alla võtmisega, vaid püüab enne Soomega mingit kompromissi leida.

Enne Soome alkoholi sisseveopiirangute kehtestamist ennustasid mitu ärimeest, et Tallinna kaubandus- ja teenindusettevõtted kaotavad nende tõttu üle miljardi krooni aastas. Kahju pole turistide arvu langemise tõttu osutunud siiski nii suureks ning tänu selle aasta 1. maist kehtima hakanud viisavabadusele on reisjate arv Tallinna ja Helsingi vahel kurseerivatel laevadel taas tõusnud.

Alkoholi impordipiirangute karmistamist põhjendas Soome ametlikult sellega, et Venemaal ja Eestis sissetoodud alkohol on põhjustanud nii majanduslikke raskusi kui ka avaliku korra rikkumisi alkoholimüügil. Ajakirjanduse andmetel oli aga alkoholiseaduse karmistamise taga hoopis Soome riiklik alkoholikontsern ALKO, kes lootis sisseveopiirangutega suurendada oma toodete läbimüüki.