Eile esitasid Tallinna Panga viieliikmelise juhatuse liikmed Raul Parusk ja Priit Põldoja panganõukogule tagasiastumispalve, kuna toetavad seisukohta, et pank peaks Ühispanga asemel liituma Eesti Investeerimispangaga. Varem lahkumist kavandanud juhatuse esimees Rait Lukas ja juhatuse liige Martti Siimann jäävad siiski Tallinna Panga Ühispangaga liitumist ette valmistama. Küll aga plaanivad eelnimetatud neli panga tippjuhti maha müüa neile kuuluva OÜ Keiskanderi ligi 12-protsendilise osaluse pangas.

Juhatuse esimees jätkab missioonitundest

“Kuna ühinemine Eesti Ühispangaga on kaheldamatult radikaalne pööre Tallinna Panga senises strateegias, ei näe lahkuvad juhatuse liikmed võimalust jätkata ning annavad uuendatud meeskonnale võimaluse ühinemise korralikuks ettevalmistamiseks,” ütles panga pressiesindaja Eero Raun.

Juhatuse liikme kohale asumiseks on oma nõusoleku andnud Tallinna Panga Keila filiaali juhataja Margus Puustusmaa, panga aktsiaosakonna juhataja Toomas Tsopp ja krediidi ja korporatiivpanganduse ala suurkliendi osakonna projektijuht Meelis Niin.

“Kahe lahkuva liikme asemele tuleb juhatusse kolm inimest, sest täitmata on ka Eesti Energiasse lahkunud Gunnar Okki koht,” ütles Lukas.

“Me leppisime neljakesi omavahel kokku, et teeme otsuse lahkuda või mitte oma alast lähtuvalt,” ütles Lukas. Eeldus pidi olema see, et asjad on korralikult üle antud ja et ühinemisprotsessis ei jääks Tallinna Panga arengusse auku, lisas ta. “Kuna juhatuse esimehe koht on selline, et tuleb vastutada kogu organisatsiooni eest, siis siin ei saa lubada järske ja kiireid muudatusi. Ma pean oma kohustuseks see ühinemisprotsess lõpule viia,” selgitas Lukas oma jätkamist panga juhi kohal.

“Selles asjas, kas ma ka uues liitpangas tööle hakkan või mitte, olen Ühispanga juhi Ain Hanschmidtiga kokku leppinud, et me teineteist selle teemaga ei väsita,” ütles Lukas. “Väga palju ühinemisi jääb selle taha, et tippjuhtkond ei suuda positsioone ära jagada. Selle ühinemise juures olen väga optimistlik, seda probleemi ei tohiks tekkida,” lisas ta.

Siimann loobub finantsturgude divisjoni direktori tööst ja jätkab juhatuse liikmena kahe panga ühinemise koordineerimist.

“Meie nägemus Tallinna Panga strateegiast oli panga identiteedi säilitamine,” põhjendas Parusk BNS-ile oma lahkumist. “Ühispangaga liitumisel on selge, et Tallinna Pank kui selline kaob turult.” Samas on selge, et Tallinna Pangale on liitumist vaja, tõdes ta. Oma sõnul ei tea Parusk veel, millega hakkab tegelema pärast Tallinna Pangast lahkumist. Paruski tööleping Tallinna Pangaga lõpeb 6. aprillil.

Üle kümne protsendi aktsiatest müüki

Lukase sõnul on Keiskanderi omanikud kokku leppinud, et loobuvad pikaajalisest osalusest Tallinna Pangas. Vahepeal pole Keiskander nende käes ligi 64 miljoni kroonise turuväärtusega 1,1 miljonit aktsiat maha müünud. “Me ostsime aktsiad pikaajalise perspektiiviga, kuid nüüd oleme need tõstnud lühiajalisse portfelli,” ütles Lukas. “Me tõenäoliselt müüme need aktsiad maha, kuid ei oska öelda, millal. Müüme siis, kui on kõige kasulikum hetk. Millal see hetk saabub, on meie omavahelise kokkuleppe küsimus. Oleme Keiskanderis omanikud ja kui aktsiaid müüakse, siis teeb seda Keiskander, mitte keegi üksikult,” lisas ta.

Lukas kinnitas, et Keiskander lihtsalt suuri aktsiakoguseid kiirelt müüma ei hakka. “Võib-olla ootame ära ka ühinemisest tekkiva sünergia. Võimalik, et vahetame oma aktsiad ka uue liitpanga aktsiate vastu,” kirjeldas Lukas tulevikustsenaariume.