Eestisse tselluloositehast rajava Estonian Celli ligi 1,3 miljardi kroonisest investeeringust katab enamuse Saksa HypoVereinsbanki juhitud sündikaadilt saadud laen.

Kogu investeeringu maht on 85 miljonit eurot ehk 1,33 miljardit krooni, sellest moodustab laen 64 miljonit eurot ehk 1,001 miljardit krooni.

HypoVereinsbank loodab finantseerimislepingud sõlmida järgmise aasta kolmandaks kvartaliks.

Estonian Cell on kolmas Euroopa tselluloositööstusega seotud projekt, mille rahastamismandaadi on saanud HypoVereinsbank. Eestis on projekt panga jaoks teine, mullu teatas pank osalemisest Galvexi terasetöötluskompleksi finantseerimisel.

Novembris kinnitas Rootsi puidufirma Rottneros, et investeerib tselluloositehast rajavasse Estonian Celli 233-247 miljonit krooni. Rottneros saab ka Estonian Celli tehase paberitoodangu eksklusiivseks agendiks.

Tehase ehitamine algab järgmisel aastal, see valmib 2004. aasta kevadeks. Tehases saab tööd 70-80 inimest ning selle ümbruses tselluloositootmisega seotud tegevusaladel veel sadakond.

Norra kapitalil põhinev Estonian Cell on teinud Kunda linnavolikogule avalduse, et algatada detailplaneering tselluloositehase ehitamiseks. Estonian Cell nägi seni tehase kohaks sobivana Anija valda.

Anija vallavanem Tõnis Väli ütles, et tehase võimalik ehitamine Kundasse tuli talle suure üllatusena. “Usun, et nad on peagi tiiruga meie juures tagasi,” lausus ta.

BNS/EPL