Eluasemelaenu pakuvad pangad praegu parimal juhul isegi alla 10protsendilise intressiga. Kui jaanuaris andis Hansapank eluasemelaene 7 miljonit ja suvel 50-55 miljonit krooni kuus, siis viimastel kuudel on summa tõusnud 70 miljoni kroonini kuus.

Keskmine intress 10

Pank laenab raha üldreeglina vaid oma klientidele, ent tehakse ka erandeid. "Heast kliendist on pank alati huvitatud," ütleb Optiva Panga kliendisuhete osakonna juhataja Arvi Lipp.

"Eks kõik pangad pakuvad üksteise võidu soodsamaid tingimusi, kuid tegelik intress, millega klient laenu kätte saab, võib olla minimaalsest siiski mõnevõrra kõrgem. Ühispangas on keskmine intress umbes 10 protsenti," ütleb Ühispanga laenuarendusosakonna spetsialist Triin Messimas.

Netosissetulek

Laenuvõtja minimaalne netosissetulek peab Hansa- ja Ühispangast laenu küsima minnes olema vähemalt 4500 krooni kuus, Optiva Pangas aga 500 krooni võrra suurem.

Laenutaotluse blanketil tuleb täita põhjalik ankeet väljaminekute kohta - kirja peab panema isegi kulud toidule, riietele ja jalanõudele. "On inimesi, kes oskavad sellistele küsimustele vastata kroonise täpsusega," ütleb Arvi Lipp.

Perekonnaliikmed võivad oma sissetulekud liita. Laen võetakse terve pere kohustuseks ning laenutingimuste määramisel arvestatakse kogu perekonna tulude ja kuludega.

Sissetulekud ei tähenda ainult palka. Selle alla käivad ka tulud kinnisvara üürimiselt jms.

Laenu tagasimaksmiseks ei tohiks kuluda üle 30 protsendi netosissetulekust, kuid see pole üheselt määratud piir. Hansapangas võib protsent suureneda, kui netosissetulek on 13 000 krooni.

19 000kroonisest netosissetulekust võib laenu tagasimakseks kuluda juba 45 protsenti.

Laenusumma

Eurodes antava eluasemelaenu miinimumsumma on Ühispangas 30 000, Hansa- ja Optiva Pangas aga 100 000 krooni.

Hansapank pakub alates 20 000 kroonist eluasemelaenu ka Eesti kroonides. Intress arvestatakse ümber kord aastas. Praegu on baas-intress 11 protsenti, millele lisandub riskipreemia 0-2 protsenti. "Kroonilaenu võetakse põhiliselt väljaspool Tallinna, kus sissetulekud ja ka laenusummad on väiksemad," märgib Arro. Sellise laenu tagasimaksmise täht-aeg on kuni 10 aastat.

Kolm neljandikku laenudest võetakse Hansapangas siiski eurodes. Laenutähtaja pikkus sõltub laenusummast. Hansapank laenab 50 000 krooni viieks aastaks, 60 000 krooni kuueks jne. Ühispank aga 30 000 - 50 000 krooni 5 aastaks, 50 000 - 100 000 krooni kuni 10 aastaks ja üle 100 000 krooni 15 aastaks.

Kui laenusumma ületab 300 000 krooni ja laenu tagatiseks on hüpoteek, pakub Hansapank laenu koguni 20 aastaks.

Ujuv intressimäär

Intressimäär koosneb baas-intressist, millele lisandub 6 kuu Euribor (European Interbank Offered Rate). See on euro hind üleeuroopalisel rahaturul. Iga poole aasta järel arvestatakse intressimäär vastavalt Euribori muutumisele ümber. Baasintress, mis Hansa- ja Ühispangal on 6 ja Optiva Pangal 6,5 protsenti, jääb samaks.

Lepingu sõlmimisel võtab laenaja endale teatava riski. Juulis oli Euribor 2,78 protsenti, 1. detsembril aga juba 3,47 protsenti.

Pank hindab iga laenuprojekti riski. Sõltuvalt laenutagatisest, maksevõimalustest ja panga ning kliendi senisest koostööst lisandub intressile riskipreemia kuni kaks protsenti aastas.

Ühispank ja Optiva Pank nõuavad laenuvõtja elukindlustust. Hansapank seda ei nõua, kuid elu- ja laenukindlustuse olemasolu vähendavad riskipreemiat kuni 1 protsendi võrra.

Laenulepingu sõlmimistasuks võetakse 1 protsent laenusummast.

Omafinantseerimine

Laenusaaja peab ise rahastama kolmandiku ostetava korteri või maja hinnast. Eluasemelaenu võib taotleda ka ilma omapoolse rahalise panuseta, kui peale ostetava kinnisvara on olemas ka lisatagatis. "Hansapank annab laenu 66 protsenti tagatise või tagatiste turuväärtuse ulatuses," kinnitab Arro.

Kuna eluasemelaen on kinnisvaraga tagatud, ei ole see pangale kuigi riskantne ettevõtmine. Üldreeglina makstakse laenud korralikult tagasi. Samas ei ole pangad kinnisvara müümisest huvitatud ja jälgivad juba laenu andes, et laenaja makseraskustesse ei satuks.

"Laenutaotlejad oskavad oma majanduslikke võimalusi päris hästi hinnata," kiidab Arvi Lipp. "Väga harva soovitakse 5000kroonise palga juures laenuks hiigelsummat. Pigem soovitakse laenu liiga kiiresti või liiga aeglaselt tagasi maksta. Pank annab sellisel juhul laenajale nõu."

Anti NAULAINEN