Läinud aasta 1. detsembril sõlmiti TV1 ja osaühingu Nauroko vahel ostu-müügileping. Telejaama poolt kirjutas alla toonane juhatuse liige Vallo Toomet ja Nauroko poolt samuti juhatuse liige Marko Kaevando.

Nauroko ostis TV1-lt Pirita teel asuva Eesti Sõltumatu Televisiooni (TV1) kinnistu, 2238 ruutmeetrit maad sellel asuva 1000ruutmeetrise majaga. Kinnistu müügihinnaks oli ligi 19 miljonit krooni, millele lisandusid hüpoteegid koos kõrvalnõuetega. Kokkuvõttes ostis Nauroko kinnistu peaaegu 59 miljoni krooni eest. Ekspertide väitel ei ületa kinnistu tegelik hind 16 miljonit krooni.

Rain Lõhmus kinnitas Õhtulehele, et ta teadis TV1-te ostes kinnistu müümisest.

Kaevando esindab Ühispanka

Aare Raigi Advokaadibüroos töötav osaühingu Nauroko juhatuse liige Marko Kaevando teadis kinnistul lasuvatest hüpoteekidest ja oli sellest hoolimata tohutu ostusummaga nõus. Ta oli sel ajal ühtlasi TV1 nõukogu liige ning esindas Ühispanka kõigis TV1-ga seonduvates toimingutes.

Nauroko tegevusaladeks on äriregistri andmetel jae- ja hulgikaubandus ning kinnisvaratehingud. 1997. aastal, kui toonane aktsiaselts Nauroko osaühinguks ümber kujundati, oli Kaevando firma ainuaktsionär. Märkimisväärne, et toona ulatusid 102 237 krooni suuruse omakapitaliga firma lühiajalised võlakohustused krediidiasutustele ligi 35 miljoni kroonini.

TV1 ei saanud sentigi

TV1 praegune nõukogu liige, endine juhatuse esimees Vallo Toomet ei nõustunud ostu-müügitehinguga seonduvast rääkima. Ta soovitas kõike küsida Kaevandolt.

Kaevando kommentaar ostule oli napp “Kui sellise hinna eest osteti, küllap siis ei olnud kallis.”

Tegelikult ei saanud TV1 kinnistu eest sentigi. Ostulepingu kohaselt tasaarveldas ostja müügihinna oma nõudeõigusega müüja vastu.

Ühispanga ja TV1 vahel 1998. aasta augustis sõlmitud laenulepingust tuleneva nõude omandas Nauroko maja ostuga samal päeval - 1. detsembril - sõlmitud lepinguga.

Kaevando ei tee saladust ostetud kinnistuga seotud plaanidest. “Ühispank ostab selle ära.”

Pankrotihagi TV1 vastu

Täna teeb Tallinna linnakohus otsuse TV1 vastu algatatud pankrotiasjas. Pankrotihagi esitas TV1 vastu läinud aasta detsembris inkassofirma Intrum Justitia, nõudes 1,5 miljoni kroonise võla tasumist.

Inkassofirma väitel on võlg tekkinud pärast 1998. aasta 1. detsembrit, kui TV1 jättis tasumata Pirita teel omandatud kinnistu osamaksed.

Intrum Justitia jurist Ivar Tammemäe kinnitas, et on müügitehingust teadlik. “Meie rahaline nõue on TV1 vastu ja konkreetset kinnistut see ei puuduta.”

TV1 praegune juhatuse esimees Rait Killandi on varem öelnud, et pankrotimenetluse algatamiseks pole mingit põhjust. Telejaam suutvat 1,5 miljonit krooni kohe ära maksta.


Polsati tulek TV1-te nõuaks hiigelinvesteeringuid

Eelmisel aastal omandasid Ühispangalt TV1 aktsiad OÜ Norex Grupp ja aktsiaselts Baltic Holding, mida kontrollib Rain Lõhmuse suurosalusega firma Lõhmus, Haavel & Viisemann. Sama firma on tuntud ka Investeerimispank LHV nime all. Veidi hiljem müüs LHV 49 protsenti aktsiatest Läti Sõltumatule Televisioonile (LNT). Poola suurim kommertstelejaam Polsat on ostnud kõik LNT aktsiad. Eestis on kinnitatud, et Polsat tahab kasutada LNT-d ka Eesti TV1 omandamiseks. See nõuaks poolakatelt pärast kinnistu kaotamist hiigelinvesteeringuid. Samas osutab Ühispanga kinnisvaratehingu keeruline skeem sellele, et pank on mõelnud ka TV1 võimalikule pankrotistumisele.

ÕL