Järvamaa keskkonnateenistuse juhataja ja Türi volikogu linnamajanduskomisjoni liige Peeter Eek ütles Kuma raadiole, et enne loa andmist kaalub linnavolikogu tehase kõiki võimalikke keskkonnaohte, kuid tehasesse ei tohi suhtuda juba ette eelarvamusega.

Norra firma Larvik Cell tahab Türile rajada miljard krooni maksva tselluloositehase, mis töötleb aastas 300.000 tihumeetrit haavapuitu ja toodab 100.000 tonni tselluloosi. Tehas annaks tööd 70 inimesele, kaudseid töökohti võib tekkida veel paarsada.

Tselluloositehast plaanivale investorile kuuluva AS-i Rebruk juhatuse esimees Peeter Lodi ütles esmaspäeval, et tehase rajamist Eestisse on kavandatud juba 18 kuud, peamiselt on kõne all olnud Paldiski, Kehra ja Türi, viimane on neist kõige parem.

Lodi lisas, et kui suuri probleeme ei teki ja lahendatakse elektrivarustus ning laiendatakse linna puhatusseadmeid, lüüakse tuleval aastal kopp maasse, tselluloositehas valmib 2002. aasta lõpul ning hakkab tööle 2003. aasta algul.

Tselluloositehast on Lodi sõnul rahastada lubanud mitu Euroopa panka.

Lodi kinnitusel hakkab tehas ümber töötlema vaid kuni kolmemeetriseid haavapuid. Tooraine puudust karta pole, sest aastas kasvab Eestis juurde 850.000 tihumeetrit haavapuitu, lisas ta.

Lodi kinnitusel pole ohtu, et tselluloositehas halvendaks türilaste elukeskkonda, sest kasutada on kavas uut tehnoloogiat.

Tehnoloogia võimaldab eelnevalt kooritud haavapuidust kätte saada 87 protsenti tselluloosi, jääkained ja puukoor on võimalik ära kütta Türi katlamajades.