Hansabank Marketsi tuletisinstrumentide osakonna spetsialist Pärt Kivaste ütles BNS-ile, et kuu kolmanda reede ehk märtsis lõppevate optsioonide tähtaja saabumine oli eelmisel nädalal kohaliku optsioonituru üks mõjukaim sündmus.

Positsioone asuti Kivaste sõnul likvideerima juba nädala esimeses pooles, mis suhteliselt õhukesel ja negatiivse alatooniga aktsiaturul aitas kaasa ka aktsiahindade langusele.

"Kuna suurem osa lõppevatest optsioonidest oli sõlmitud Hansapanga aktsiatele, oli ka surve viimase hinnale suurim," lausus ta.

Hansapanga aktsia hinnalangus nädala sees viis ka müüdud put-optsioonide sulgemisele, mistõttu aktsia müügisurve suurenes Kivaste sõnul veelgi.

Samas tõi kiire liikumine aktsia hinnas siiski kaasa uut ostuhuvi, enamiku uute ostuoptsioonide tähtajaks oli üks-kaks kuud ning tehinguhindadena eelistati nii turu- kui ka sellest kõrgemaid tasemeid, märkis Kivaste.

Eesti Telekomi hinnalangus viis eelkõige telekomi sektori üldise nõrkuse tõttu kasumi realiseerimisele lühiajalistes müügioptsioonides.

Kuna samas on Eesti Telekomi aktsia puhul levinud strateegiaks ostuoptsioonide müümine oma aktsiapositsioonidele, ei suutnud müügioptsioonide sulgemine Kivaste sõnul aktsia hinnale positiivset mõju avaldada.

Uusi optsioone sõlmiti eelmisel nädalal Norma aktsiatele ning positsioone suleti Klementi aktsia optsioonides, kaubeldavad volatiilsused on enamiku Eesti põhinimekirja aktsiate puhul veidi langenud, rääkis Kivaste.

Hansapanga aktsia kaubeldav volatiilsus on hetkel 35 protsenti, Eesti Telekomil 38, Normal 39, Merkol 42 ning Tallinna Kaubamaja aktsial 47 protsenti.

Talse indeksi ja erastamisväärtpaberi (EVP) kaubeldav volatiilsus on hetkel 33 protsenti, lisanimekirja aktsiate kaubeldavad volatiilsused ulatuvad 65 protsendini.