ABC Grupi AS on Spari poodide haldamiseks moodustanud eraldi osaühingu Comarket, millesse võidakse kaasata ka teisi investoreid, ütles ABC Grupi juhatuse esimees Jüri Vips.

Kuna senine pankrotiprotsess täna lõppes, saab Baltic Food Eesti (BFE) vara hakata müüma uue pankroti väljakuulutamisel. Seetõttu plaanib ABC Grupp oma tütarettevõtte kaudu võtta osa Spari poode esialgu rendile. "Mitu poodi, selgub lähipäevadel," ütles Vips, kelle sõnul sõltub see arv kauplemislubade saamisest ja Baltic Foodi likvideerija otsusest.

Vipsi andmetel on praeguseks BFE kontrolli all veel 14-15 kauplust - ettevõtte likvideerija Peeter Sepperi sõnul on kontrollitavaid poode 18. Likvideerija sõnul on nelja kaupluse rendiõigus antud teistele operaatoritele ning kaks sellist lepingut on veel sõlmimisel.

Suletud on seitse Spari poodi ning kaheksas suletakse Uuemõisas Haapsalu lähedal. Vipsi sõnul kavatseb Comarket praeguse seisuga hakata opereerima ka kahte juba lõpetatud rendilepinguga Spari poodi.

"Poeketi kaubamärk Spar on renditud ja sõltub selle hinnast, kas me selle kasutamist jätkame. Samasuguseid lähikaupluste kontseptsioone on teisigi," ütles Vips.

"Kuna Baltic Foodi juhtimisel oli tegemist ebaratsionaalsusega ja turuosa kokkuostmisega, mitte kasumliku majandamisega, siis kavatseme korrastada ka juhtimiskontseptsiooni," rääkis Vips, kelle sõnul oli üks BFE raskustesse viinud põhjus poodide kallis ost Pärnu Viiburi ja Port Arturi kaubamajas.

Vips lisas, et kui BFE siiski likvideeritakse, on ABC Grupp teinud teistele võlausaldajatele ettepaneku osaleda poeketi tegevuse jätkamisel.

Poeketi rendivõimaluse sai ABC seetõttu, et Hansapangalt ostetud 42 miljoni kroonine võlanõue on panditud BFE aktsiate ja vara tõttu eelisõiguslik. Likvideerija Peeter Sepperi sõnul vaevalt BFE vara väärtus 30 miljonit krooni ületab.