Sombune jaanuar. Määrdunud lumi. Ligased poriloigud. Päike on Eestimaa maha jätnud. Sadamast Kalamajja suunduv Soo tänav jätab väljasurnud mulje. Räämas toidupood, üksik pandimaja. Põlenud maja kõrvaltänavas. Kas siia tuleb tõesti Põhja-Euroopa seksituristide paradiis, mis peab kõrgel hoidma Eesti turismitööstuse lippu, ajal kui tax-free kaubandus kaob?

"Meil ei ole küll midagi täiendava teenimisvõimaluse vastu," ütlevad kõrvaltänava väikese räpase kohviku Elisabet pidajad. Iga lisakroon kulub ära.

Tallinn vajab punaste laternate tänavat, arvab Hansatee turundusdirektor, ETLF asepresident Viljar Jaamu.

"Turismihooaja pikendamisele aitaks kaasa konverentsiturism ja prostitusioon ning puskariajamine taludes. Punaste laternate tänava ettepanek oli väga õige, aga Tatari tänav oli valesti valitud. See tänav peaks olema Kesklinnast eemal ja sadamale lähemal – näiteks Soo tänav, pakub Jaamu.

Ta saab aru, et ettepanek on ebapopulaarne ja seetõttu ei ole Hansateel ühtegi sellesuunalist projekti.

"Selle idee kritiseerijate arvates on praegune kontrollimatu olukord parem kui kontrollitav. Täna asuvad lõbumajad tihti koolide ja lasteaedade läheduses. Sel teemal häbenetakse rääkida ja teema vaikitakse maha," arvab Jaamu. "Viisakam on rääkida konverentsiturismist."

Erotica Centeri kaupluse juhataja Eva Muuga arvates võiks see tänav siiski olla kuskil Pärnu maantee ja Liivalaia vahel. "Linnale tuleks kasuks, kui see oleks veidi sadamast kaugemal, siis tuleb ikka turistil veidi jalutada sadamast eemale ja kõik teeniksid."

"See tänav ei oleks muidugi nii suur kui Reeperbahn Hamburgis. Selline tagasihoidlikum ja vaiksem ning ilma vaateakendeta. Tallinnas on nii palju klubisid ja kauplusi, et ühe tänava jagu saaks ikka kokku. Nõudlus on olemas," Teab Eva Muuga. "Meil käib palju turiste. Kogu aeg küsitakse, kus on koht, kuhu minna. Enamik on ikka Soome turistid. "

Rotermanni Hotelli direktor Jaak Laiverik arvab, et Rotermanni kvartal ei vaja punaste laternate tänava mainet. "Me ei tahaks sellist imagot. Kes tahab punaste laternate kvartalit, see mingu Hollandisse või Saksamaale."

Selliste teenustega hotelli juba välja ei müü. Aasta lõpul oli hotell täis Moskva turiste – lastega pered. Soomes reklaamime end kui perekeskset hotelli. "Meid häirib isegi see, et Lasso striptiisbaar töötab meiega samas majas."