Eile oli TV1 majas Tallinnas Pirita teel kolimismeeleolu. Maja ees pakkis autosse kaste videolintidega Polsati esindaja. Fuajeesse olid välja tõstetud televiisorid. Maja oli inimestest tühi, tubades oli alles vaid mööbel. Endised stuudiod seisid tühjalt ja olid kütmata. Tegevus käis ainult ühes toas, kus toimetasid telekanali juhatuse liikmed Lemmi Erin ja Dariusz Mroczek.

Enamik teletehnikast viidi majast välja möödunud nädala lõpus. Siis tuli majast läbi telekanali endine juht Rait Killandi, Ühisliisingu volikiri näpus. Ta võttis kaasa kogu tehnika, mis kuulus Ühisliisingule, sealhulgas telekaamerad, stuudio montaaþilauad ja -puldid ning magnetofonid.

“See oli meile ðokk,” kommenteeris juhtunut Dariusz Mroczek, “et Killandi liisingufirmat esindab.” Ta ütles, et ei saanud vara väljaviimist takistada. Ühisliisingu raha eest oli ostetud teletehnikat 4,4 miljoni krooni eest, sellest ligi miljon jäi maksmata.

Teine osa teletehnikast, suures osas saatjad, kuulub Hoiupanga Liisingule, mis tegutseb Hansa Capitali juures. Selle kättesaamine on vaevaline, tunnistas Hansa Capitali riskijuht Tarmo Rooteman. Tema sõnul on saatjad kinnitatud Eesti Ringhäälingu Saatekeskuse mastide külge ja saatekeskus keeldub neid liisingufirmale tagasi andmast. “Kui vaja, oleme valmis minema kohtusse,” ütles Rooteman. Saatjate kogumaksumus oli 1,5 miljonit krooni, sellest on jäänud maksta ligi miljon krooni.

Mroczeki sõnul on plaan igal juhul kogu varast vabaneda, sest tänapäevast telejaama on võimalik teha ka vähemaga. Mroczek ütles, et vaja on ainult kolme tuba: ühes istub direktsioon, teises raamatupidamine ja kolmandas edastatakse saateid. Saateid on võimalik tellida otse produtsentidelt. “Töö käib nii: kassett, arve, raha,” kirjeldas Mroczek. Ta tõi näite, et Polsatil on Poolas vaid 250 töötajat, samas riigitelevisiooni palgal on inimesi 5500.

Praegu maksab TV1 Ühispangale maja kasutamise eest 124 000 krooni kuus pluss 24 000 krooni elektri eest.