Tööjõud kallimese tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelnenud kvartaliga 2,5 protsenti. Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga kallines tööjõud tänavu esimeses kvartalis aga 9,9 protsenti.

Tänavu esimeses kvartalis oli ehitustegevus võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga 4,4 protsenti kallim, teatas statistikaamet.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks muutus 2002. aasta esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga 1,1 protsenti ja võrreldes 2001. aasta esimese kvartaliga 4,2 protsenti.

Alates tänavu esimesest kvartalist vastavad ehitushinnaindeksi ning remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi arvutamisel kasutatavad ehitusplatsi otsekulutuste struktuurid 2000. aasta kulutuste struktuuridele ning ehitushinnaindeksis arvesse võetavate ehitiste gruppide osatähtsused 2000. aastal käiku antud pindade osatähtsusele. Indeksis arvestamata jäetud ehitiste maht on liidetud olemasolevatele ehitistele arvestades konstruktsiooni eripära.

Majandusministeeriumi pressiesindaja teatas, et ehitushinnaindeksi tõus oli esimeses kvartalis väiksem kui aasta tagasi, kuid siiski korralik, arvestades, et eelmise aasta sama perioodi hinnatõus oli viimase kolme aasta suurim. Ehitusplatsil suurenesid hinnad esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga üle neli protsenti.

Hinnaindeksi kasvu mõjutas majandusministeeriumi teatel taas kõige enam tööjõu kallinemine ehitusplatsil. Kvartalite lõikes on tööjõud ehitusplatsil kallinenud eelmise aasta algusest alates stabiilselt 2,1-2,7 protsendi ulatuses. Aastasel baasil suurenesid otsekulutused tööjõule esimeses kvartalis ligi kümme protsenti. Teiste ehitushinnaindeksi komponentide muutumine on olnud marginaalne, kus nii ehitusmasinate kui ehitusmaterjalide hindade kasv aastasel baasil on pidurdunud ja võrreldes neljanda kvartaliga mõnevõrra suurenenud või püsinud muutumatuna.

Tööjõuhinna jätkuva kallinemise taga võib majandusministeeriumi hinnangul näha kvaliteetse tööjõu puuduse probleemi. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse alusel tundis iga neljas ehitusettevõtte puudust kvalifitseeritud tööjõust. See peegeldab majandusministeeriumi väitel seda, et ehitusettevõtetes on muutunud olulisemaks tööjõu kvaliteet, kus kõrgema kvalifikatsiooniga töötajatele makstakse suuremat palka.