Väärtpaberituru seaduse projekt tuli Riigikokku möödunud aasta algul rahandusministeeriumist ilma äriseadustiku muutmise ettepanekuta. Riigikogu majanduskomisjonis ja saalis menetlemise käigus ilmus seaduse lõppu aga täiendav äriseadustiku muutmise punkt. Muudatuse järgi said ettevõtete 90% osaluse omanikud õiguse teha ülejäänud osanikele õiglase hinnaga ülevõtmispakkumine ja väikeosanikud peavad seda aksepteerima.

Seaduse väljatöötamise töögrupis osalenud rahandusministeeriumi töötaja Lembit Olev ütles, et äriseadustiku muutmise ettepanek tuli töögrupis kollektiivselt, asja vormistasid justiitsministeeriumi ametnikud.

Justiitsministeeriumi juhib Reformierakonna liige Märt Rask. Seaduse eeskuju võeti Olevi sõnul analoogsest seadusest Saksamaal.

Töögrupis osalenud justiitsministeeriumi eraõiguse osakonna juhataja Martin Käerdi ütles, et justiitsministeerium sai vastava ettepaneku omakorda advokaadibüroolt Raidla ja Partnerid, kes oli teinud varem ettepaneku äriseadustiku muutmiseks ülevõtmispakkumiste osas. Justiitsministeerium polnud varem seadusemuudatusega päri.

Lõplikult kajastus muudatus Riigikogu majanduskomisjoni ettepanekuna. Majanduskomisjoni juhib riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Andres Lipstok.

Käerdi sõnul olid seaduse muutmisest huvitatud mitmed majandusringkonnad, kel oli vaja eri eesmärkidel saavutada 100% osalust. Eestis varem ülevõtmise regulatsioon puudus. Samas tunnistas Käerdi, et äriseadustiku selline muutmine end ei õigustanud, kuna audiitorfirmad pole võimelised ülevõtmiseks õiglast hinda määrama. Tema sõnul on nüüd audiitorfirmad probleemide ees, sest ülevõtmispakkumised on antud kohtusse ja kohtus vastutavad õiglase hinna määramise eest audiitorfirmad.

Väärtpaberituru seaduse töögruppi juhtis rahandusministeeriumi osakonnajuhataja Veiko Tali.

Gruppi kuulusid lisaks Käerdile ja Olevile veel Raino Paron (Raidla ja Partnerid), Gert Tiivas (Tallinna börs), Ülo Kallas (Hansapank), Veiko-Joel Kokk (Eesti Pank), Kilvar Kessler (advokaadibüroo Tark & Co), Leelo Liive (rahandusministeerium) ja Andre Nõmm (väärtpaberiinspektsioon).

Äriseadustiku muudatus annab mitmete börsiettevõtete, näiteks Sampo ja Ühispank, suurosanikele eelise väikeaktsionäridelt osaluse väljaostmiseks. Nii Ühispanga kui ka suuromanike poolt analoogse surve alla jäänud Liviko väikeaktsionärid on alustanud vaidlust sellise sammu õiguslikkuse üle.