Kirena liuguste Eestisse tooja AS Ehitusluxi juhatuse esimehe Toivo Rande sõnul peab inimene otsustama, kas ta soovib liugustega kappi ajutiseks või püsivaks kasutamiseks.

Püsiva lahenduse korral tuleks Rande sõnul eelistada kõrgema kvaliteediga materjale ja koostis-osasid. Näiteks suure diameetriga eluaja töötavaid liugrattaid, ukse paneelina kasutatavat piimjas klaasi, kuhu ei jää peale sõrmejälgi, vastupidavast terasplekist raami, mis töötab ühtlasi ka amortisaatorina ega lase klaas- või peegelustel kokkupõrkel puruneda jne.

Ajutise ukse korral võib valida 10–15 protsenti odavamad variandid.

“Inimene peab endale selgeks tegema, millist ust ta endale tahab – kas peegel-, puitust või nende kombinatsiooni,” ütles Akna ja Ukseeksperdi juhatuse liige Raivo Tomingas. Tema sõnul eelistatakse kõige sagedamini kombinatsiooni: üks peegel- ja kaks puitust.

Rande sõnul on praegu väga populaarsed klaasist uksed ja hõbedased raamid. “Piimjas klaas on absoluutne number üks, hõbedased raamid ja käepidemed on ka moes,” ütles ta.

Liug- või voldikuksi eelistatakse juhul, kui tuleb elukohas ruumi kokku hoida, samuti kui tuba tuleb näiteks poolitada.

Toomingase sõnul tellitakse lükanduksed enamasti esikusse ja magamistuppa, et jääks rohkem ruumi kappide, korvide ja riidepuude jaoks. Mõned inimesed tahavad näiteks tuba mingil põhjusel poolitada, selleks sobivad voldikuksed, lisas ta.

Peale selle, et liuguksed aitavad ruumi kokku hoida, on nad Rande sõnul ka atraktiivsed disainielemendid.

Samas tuleb arvestada, et liuguksed igale poole ei sobi. Liugust ei tasu näiteks WC eraldamiseks paigaldada. “Kui on vaja hermeetilist ust, siis tuleks eelistada tavalist ust,” sõnas Toomingas.

Poodi ust ostma tulles peaks inimesel olema oma vajadused teada. Samuti peaksid tal kaasas olema ukseava mõõdud. Ära tuleb mõõta lae ja põrandavaheline minimaalne kõrgus (laed “mängivad”) ning ukseava maksimaalne laius, soovitas Tomingas.

Hinnaklassilt on soodsaimad puituksed, järgnevad peegel- ja piimjast klaasist liuguksed. Hinnapakkumist võttes tuleks üllatuste vältimiseks jälgida ka seda, kas hinna sisse on arvestatud uste jooksusiinid.

Hinnad

Akna ja Ukseekspert (ukse suurus 100–119 cm x 40 cm)

• puituks – 2096 krooni

• peegeluks – 2695 krooni

• klaasuks – 4266 krooni

Hinnad sisaldavad uste jooksusiinide hinda laes ja põrandal. Kallimatest materjalidest raamide ja siinide puhul on uste hind kõrgem.

Kirena liuguksed (ukse suurus 250 cm x 60 cm)

• hinnad alates 1900 kroonist

• erispooniga uksed (k.a alpi-

spoon) – 5000–6000 krooni

• piimjast klaasist uks – 2700 krooni

Hinnad sisaldavad uste jooksusiinide hinda. Kolme uksega tarbijaklassi kapi hind koos sisuga on umbes 10 000 – 12 000 krooni, kalleimad disainiklassikapid firmadelt Interlübke (Saksamaa) või Tisettanta (Itaalia) võivad maksta üle 100 000 krooni

Allikad: Akna ja Ukseekspert, Ehituslux AS