Balti Realiseerimiskeskusesse (BRC) tuuakse igal nädalal müüki paar-kolm mitu miljonit krooni maksvat metsa langetamise ja väljaveo masinat. Näiteks eile oli BRC müügipaltsil ostjatele kaeda 16 metsamasinat. Nende hulgas ka ligi kuus miljonit krooni maksev uuema põlvkonna harvester, mida Eestis on vaid kaks.

Firma vallasvara ostujuhi Alar Sõnitsari sõnul tuuakse tänavu metsatehnikat müüki rohkem kui tavaliselt, sest soe sügis ei luba metsameestel palki metsas teha ning liisingute tagasimaksmiseks napib raha.

«Kalleid masinaid ilmselt Eestis müüa ei õnnestugi,» rääkis Sõnitsar. «Ehk õnnestub neid müüa Lätis ja Leedus asuvate tütarfirmade kaudu.»

Pärnumaal tegutseva Herto Metsatööde OÜ juhataja Hergi Toodo sõnul ei luba pehme metsaalune praegu rohkem kui poole võimsusega tööd teha. «Liisingu suudame esialgu kuidagi maksta, ehkki raske on,» ütles Toodo.

Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektori Andres Talijärve sõnul valmistab puidu vähesus suuri probleeme ka puidutootjatele. «Valitseb puidupõud ja ettevõtted toodavad plaanidest viiendiku vähem,» kinnitas Talijärv. Peale pehme kliima kärbivad koguseid riigi administratiivsed piirangud.

«Kevadel rakendati nn linnurahu, mis keelas 15. aprillist kuni 15. juunini lindude pesitsemise ajal metsa langetamise, samas oli maa piisavalt kandev ning kuu aega oleks võinud veel palki välja vedada,» rääkis Talijärv. «Teiseks vähendas puidukoguseid keskkonnaministri määrus, millega muudeti puude küpseks tunnistamise põhimõtteid.» Nüüd ei lähtuta lageraie tegemisel enam puude küpsus-diameetrist, vaid vanusest. «Kuigi viljakamas mullas saavad puud küpseks varem, ei tohi neid määruse järgi langetada,» selgitas Talijärv.

Tema sõnul on mitmed ülestöötajad turult kadunud. «Kui kevadiste raskuste ajal arvestati, et sügiseks probleemid lahenevad ja võeti masinate eest maksmiseks lisalaene, siis soe sügis leevendust ei toonud,» ütles Talijärv.

Hansaliisingu tegevdirektori Ando Uusi sõnul peavad pangad terasemalt vaatama, kellele laenu või liisingut antakse. «Katastroofi siiski ei ole,» ütles Uus.