Eesti ajaloo suuruselt teise välisinvesteeringu – haava puitmassi ehk kemomehhaanilise tselluloosi tehase – tulek Kundasse on praktiliselt kindel, ehitustööd algavad veel aasta esimesel poolel. Suure tootmisettevõtte käivitudes saavad lisatulu sajad firmad.

Norra tselluloositehase Larvik Cell tütarfirma Estonian Cell loodab kevadel Kundas kopa maasse lüüa, et kahe aasta pärast alustada haavapuitmassi tootmist. Tehase aastatoodanguks on firma EBRD-le kirjutatud projektis lubanud 180 000 tonni lehtpuutselluloosi aastas, tonni hind maailmaturul on 387 eurot ehk 6037 krooni. Tehase aastakäive ületab seega miljard krooni. Kogu toodang plaanitakse eksportida.

Koguinvesteering tehasesse on 165 miljonit eurot ehk 2,6 miljardit krooni. Praegu oodatakse veel Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) jah-sõna 19 miljoni euro (ligi 300 mln krooni) suuruse toe saamiseks. EBRD Eesti esinduse juhi Urmas Paaveli sõnul on investeering kaalumisel nii laenuna kui investeeringuna. “Otsus tuleb veebruaris, kui koguneb direktorite nõukogu, praegu töötame sellega,” ütles Paavel.

Miljardi krooniga rahastab Estonian Cell tehase rajamist Saksa HypoVereinsbanki juhitud sündikaadilt saadud laenuga.

Tselluloositehas on suur elektrienergia tarbija, läbirääkimised Eesti Energialt aastas 180 GWh energia ostmiseks käivad.

“See oleks meie suuruselt teine klient,” ütles Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk. Suurim elektritarbija on praegu Nitrofert, kes kulutab 250 GWh aastas. “Muidugi on ka võimalus, et tehas hakkab energiat ostma hoopis Venemaalt või Ignalinalt Leedus, kui me kokkuleppele ei jõua,” lisas Okk.

Eesti Energia juhatuse liikme Marko Alliksoni hinnangul kuluks tehasel elektrienergiale laias laastus umbes 100 miljonit krooni aastas.