“Mitte kunagi pole me vanade plekkämbrite kilo eest maksnud üle krooni. Täna maksame peaaegu kaks krooni,” ütles Eesti Metallekspordi (EMEX) juhataja Ilmar Jõgi.

Jõgi sõnul maksavad nad gabariitse rauatonni eest täna 2200 krooni ja plekitonni eest 1800 krooni. Keskmiselt maksab EMEX tonni vanaraua eest nüüd 2000 krooni, kui arvestada erinevate vanaraualiikide hindu. “Varem ei ole me vanaraua eest kunagi nii kõrget hinda maksnud, ei tea, kas tulevikuski maksame,” lisas Jõgi.

EMEX kehtestas Jõgi sõnul kõrgema hinna pärast seda, kui hind Rotterdami börsil järsult tõusis. Samasugune väga lühiajaline hinnahüpe toimus ka kevadel, kuid siis ei läinud EMEX sellega kaasa. “Suve jooksul on hind Rotterdami börsil sujuvalt tõusnud ja selle järgi seame ka meie oma atra. Seoses Hiina majanduse kasvuga on maailmaturu terasevajadus kasvanud ja see kergitaski tooraine hinda.”

Teiseks jälgitakse pingsalt ka konkurentide tegevust. Kuna turud on avanenud, võivad siia pärast maailmaturu hindade järsku tõusu tulla vanarauda kokku ostma naaberriikide metallitöötlejad.